Monumentstatus Macandra

with Geen reacties
november 2023
                                                                                                                                       Monumentstatus aangevraagd voor Macandra.
De erfgoedvereniging Bond Heemschut heeft B&W van Enschede gevraagd de voormalige zusterflat Macandra aan de Emmastraat 210 op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen als landelijk toonaangevend voorbeeld van woningbouw in de Brute Architectuur. Macandra is een ontwerp van de architect Hans Sluijmer. Op dit moment worden plannen ontwikkeld voor een herontwikkeling van de voormalige zusterflat
Lange tijd heeft het gebouw er een beetje verloren bij gestaan. Zeker toen het ook haar oorspronkelijke functie van zusterflat verloren had. Het kwam er nogal verwaarloosd uit te zien. Door de ligging in het groen viel dat echter niet zo op.
Macandra moest, zoals men stedenbouwkundig in die tijd dacht, de toegang tot Enschede met een hoog element markeren. De rigoureuze ingreep in het Volkspark werd door het toenmalig linkse programcollege afgeblazen. Het maakte de weg vrij voor aanpassingen en uitbreiding van Het Volkspark. De geschiedenis van Macandra is volgens de Bond Heemschut daarmee onlosmakelijk verbonden met die van het nu 150 jaar bestaande Volkspark.
Echter nu er een herwaardering van deze brute architectuur plaats heeft zou een heroverweging van de aanpak op zijn plaats zijn. Het boek BRUUT, waarin Macandra met grote waardering beschreven wordt, geeft aan, dat al in 2022 het eerste deel aangepast zou zijn en betuigt daarover haar spijt.
Bron: Bond Heemschut.