Landhuis Het Bouwhuis

 

Landhuis Het Bouwhuis was tot 1969 eigendom van de textielfabrikant J. Fr. Scholten. Het landhuis werd gebouwd in de periode 1923-1926 en het ontwerp is van architect J.W. Hanrath uit Hilversum en is gelegen aan de Welaweg 100 in Enschede. Het landhuis is in een sobere stijl opgetrokken en is een gemeentelijk monument. Door de recessie in de textiel in de jaren 60 waren de eigenaren van de verschillende landgoederen rond Enschede bereid tot verkoop. Ook Het Bouwhuis werd in 1970 verkocht aan de stichting Philadelphia Overijssel een leefgemeenschap voor verstandelijk gehandicapten.
In 1970 kocht de stichting Philadelphia Overijssel ruim 19 hectare grond van de familie Scholten en in 1971 nog eens 11 hectare grond van de familie Blijdenstein op het Amelink dat al sinds 1844 eigendom was van de familie Blijdenstein. Het Bouwhuis als woongemeenschap voor verstandelijk gehandicapten werd in 1975 officieel in gebruik genomen. Het Amelink en Het Bouwhuis zijn in historische archieven an sinds de vijftiende eeuw bekend.
Johan Wilhelm Hanrath (Amsterdam, 24 december 1867 – Hilversum 2 juli 1932) was een Nederlands architect.
Johan Wilhelm Hanrath ontwierp vele landhuizen in traditionele of ook wel historiserende stijl. Veel van zijn uitgevoerde werk is momenteel aangewezen als rijks- of gemeentemonument. Bij de totstandkoming van de talloze landhuizen en villa’s werkte hij nauw samen met de zeer bekende landschapsarchitect Leonard Springer.
Zijn eerste ontwerpen zijn gerealiseerd in 1893, in Hilversum en Helmond. Ook in Baarn, Bloemendaal, Blaricum, Laren, Driebergen, Lage Vuursche, Almelo, Bennekom, en Gemeente Rheden zijn huizen van zijn hand gebouwd. Met name in Hilversum, waar hij zich in 1903 definitief vestigt, en in Eindhoven bevinden zich de zwaartepunten van zijn rijke oeuvre. In 1927 associeert hij zich met Paul Briët, die zijn architectenbureau na zijn dood voortzet.

Bron: Wikipedia

 Architect J.W. Hanrath 1925.

 
De onderstaande publicatie is een weergave van gebeurtenissen die zich in Villa Bouwhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld.

EXTRA-NIIEUWSBRIEF-SCEE.-2017