Huis Zonnebeek
Het landhuis Zonnebeek werd in 1906 gebouwd in opdracht van de textielfabrikant Jan Bernard van Heek en zijn Amerikaanse vrouw Edwina Burr Ewing. Het ontwerp van architect Arend G. Beltman is geïnspireerd op het landhuis van de grootmoeder van Edwina in Nashville, gelegen in de staat Tennessee in het zuiden van de Verenigde Staten.
Het landhuis in neoclassicistische stijl heeft wit gepleisterde gevels en een schilddak met kapellen en aan weerszijden een schoorsteen. De voorgevel is streng symmetrisch en springt in het midden licht naar voren.
Dit gedeelte heeft een door zuilen gedragen balkon en wordt bekroond met een timpaan, waarin een roosvenster. Een cirkelvormig venster voorzien van gebrandschilderd glas of steenwerk in de vorm van rozetten. Veel toegepast in gotische kerken maar later ook in de gevels van woonhuizen en boerderijen. is geplaatst. Dit balkon is kenmerkend voor de zogenaamde Amerikaanse ‘planterswoningen’, die de beheerders van plantages lieten bouwen. Ook de westgevel had oorspronkelijk een balkon, deze is in 1911 verbouwd tot serre.
De Stichting Edwina van Heek zetelt in Huis Zonnebeek, het voormalige woonhuis van de textielfabrikant Jan Bernard van Heek (1863-1923) en zijn Amerikaanse vrouw Edwina Burr Ewing (1872-1945) te Enschede. Deze stichting werd op 15 november 1946 opgericht door dr. J.H. (Jan) van Heek, een jongere halfbroer van Jan Bernard, met de bedoeling gestalte gegeven aan de laatste wens van de bewoners. Een groot deel van de activiteiten van de stichting richt zich op het beheer van de buitenplaatsen Zonnebeek en Singraven.

 

Op de historische buitenplaats bevinden zich naast het landhuis ook een tuin, een koetshuis met stallen, een dienstwoning, een garage, een kapschuur, een moestuin met schuur, een theekoepel, een schaapskooi met duiventil en een hek met op de pijlers de tekst ‘Zonnebeek’. De parkaanleg in landschapsstijl is naar ontwerp van P.H. Wattez en is eveneens Amerikaans geïnspireerd. Rond 1908 is een boomgaard met moestuin en bloementuin aangelegd, die wordt omringd met muren en hagen. In 2012 zijn op het landgoed aanpassingen aan de tuin doorgevoerd op advies van mevrouw M.G.A. barones van Voerst van Lynden.
Het interieur van de villa is tot op heden nog geheel stijl gebleven voornamelijk met ten dele oorspronkelijk meubilair, kunstvoorwerpen en overige inrichting. Edwina van Heek –Burr Ewing heeft een belangrijke invloed gehad op de bouw en de inrichting van het huis Zonnebeek. Haar liefde voor [jonge] honden en de tuin blijkt uit verschillende opgetekende verhalen. Op het landgoed Zonnebeek was zelfs een golfbaan aangelegd waar zij bij voorkeur alleen het golfspel beoefende.
Om het landgoed Zonnebeek draaiende te houden was er veel personeel nodig zoals; een jachtopziener bosbaas, twee tuinlieden, een chauffeur / huisknecht en drie inwonende huishoudelijke krachten. Edwina was een uitstekende gastvrouw. Op het landgoed werden familie, kennissen en vrienden uitgenodigd om te logeren en die waren in goede handen bij Edwina zoals blijkt uit de verschillende gastenboeken.