Rigtersbleek gemeentelijk monument.
Rigtersbleek - korte historische beschrijving van het ontstaan.
Gerrit Beltman, de huisarchitect van de firma Van Heek en gespecialiseerd in het bouwen van textielfabrieken, had lucht gekregen van de nieuwbouwplannen Rigtersbleek en zich als kandidaat gemeld. Hij had enig recht van spreken want sinds 1884 was hij de vaste architect van Van Heek & Co.
Dat de Van Heeks nogal zuinig waren en elk dubbeltje twee keer omdraaiden eer ze het uitgaven, nam hij voor lief. Maar Jan van Heek had begin 1897 gesprekken gevoerd met Sidney Stott, een succesvol lid van een familie van architecten die in Groot-Brittannië en op het vasteland van Europa ongeveer 125 textielfabrieken zouden ontwerpen, voornamelijk spinnerijen. Stott wist dat hij voor zijn ontwerp niet de vrije hand had.
Het waren niet alleen de machines die de indeling van de fabriek bepaalden. Jan van Heek had ook uitgesproken ideeën over de architectuur. Hij maakte zelf een ontwerp dat overigens wel wat overeenkomsten had met een plattegrond uit de catalogus van één van de grote machinebouwers in Engeland, Platt Brothers, die hij uiteindelijk zou kiezen voor het aandrijfwerk.
Architect Stott verschafte zich met de opdracht voor Rigtersbleek en de spinnerij aan de Noorderhagen een welkome entree op de Twentse markt: drie jaar later realiseerde hij de nieuwe fabriek van Gerh. Jannink & Zn. aan de Haaksbergerstraat in Enschede. In 1911 ontwierp hij aan de Goolkatenweg in Enschede de fabriek van Oosterveld, de nieuwe buurman van Rigtersbleek
Stott bouwt goed en praktisch, daarover is geen discussie. Beltman bouwt volgens Van Heek ook goed maar hij is een leuteraar en een sloddervos, én hij is belangrijk duurder. Het kwam uiteindelijk tot een breuk tussen Van Heek en Beltman, die teleurgesteld moest toezien dat Stott niet alleen Rigtersbleek bouwde maar ook de spinnerij aan de Noorderhagen, achter het pakhuis dat Beltman had ontworpen. Jans vriend Gerhard Jannink schreef in 1897 aan zijn vader E. Jannink Gz. met een spoortje leedvermaak: “Van Heek & Co. beginnen ook toebereidselen te maken voor het bouwen op Richter’s Bleek. Dat is Beltman’s neus voorbij gegaan. Hij wilde niet onder die bedingingen zoals zij wilden en nu loopt hier reeds een Engelsche architect. Beltman moet het nu zeer spijten.”
Vanaf het midden van de 19e eeuw zette de Twentse katoenindustrie haar producten af op steeds meer Aziatische markten, en vooral in Nederlands-Indië. Om zich van de concurrenten uit Twente, Lancashire en later ook Japan te kunnen onderscheiden, gebruikten fabrieken merken die zorgden voor herkenbaarheid, exclusiviteit en bescherming tegen namaak.
Deze werden tjaps genoemd, een woord uit het Maleis, dat merkteken maar ook stempel of afdruk betekent. De fabrieken van Rigtersbleek hebben een belangrijke rol vervuld in de Enschedese textielindustrie.
Bronnen:
* Kunst, katoen en kastelen : J.H. van Heek (1873-1957) – W. Nijhof (2008).
* Geschiedenis van Enschede : ‘Leuteraar en sloddervos’ mocht Rigtersbleek niet bouwen.
Foto's:
* SCEE.
Het betreft hier een Tjap ,dat is het Indonesische woord voor stempel , de rollen katoen en Batikstoffen van Van Heek voor Indië werden met deze Tjap gemerkt ,een soort exportstempel.
Aanwijzing gemeentelijk monument 2 gebouwen Rigtersbleekcomplex
Bij de gemeente is een verzoek ontvangen om het Rigtersbleekcomplex aan de Goolkatenweg 65 en Rigtersbleek-Westend 3 te aan te wijzen als gemeentelijk monument. Vorig jaar heeft het college besloten voornemens te zijn het perceel als gemeentelijk monument aan te willen wijzen en daarvoor de procedure op te starten. Er is vervolgens nader onderzoek uitgevoerd en dit is ter advisering aan de Monumentencommissie voorgelegd. De commissie heeft op 16 mei geadviseerd om de fabriekshal Goolkate uit 1924 aan de zuidzijde van het terrein en de fabriekshal Memphis uit 1929 aan de noordzijde van het terrein definitief aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het college zal voorgesteld worden om beide gebouwen als gemeentelijk monument aan te wijzen. Op 27 juni 2023 heeft het college van B&W het besluit genomen om de Rigtersbleek aan te wijzen als gemeentelijk monument. De gebouwen worden bijgeschreven in het erfgoedregister en het Kadaster.