Het Rozendaal de Roombeek

Het Rozendaal de Roombeek.

Rozendaal was een import- en exportmaatschappij in katoenafval. De fabriek werd in 1907 gebouwd. Het complex biedt onderdak aan het nieuwe Museum TwentseWelle, een fusie van het Van Deinse Instituut, het Natuurmuseum en Museum Jannink. Naast het Environ zijn er in het oude complex gehuisvest een centrum voor beeldende kunst en woningbouw. Het Rozendaalcomplex heeft diverse culturele functies, en is daarmee het culturele hart van de nieuwe wijk Roombeek.
De voormalige textielfabriek bestaat uit meerdere gebouwen. Wat vanaf de buitenkant zichtbaar is, zoals de muur langs de Stroinksbleekweg, de grote hal met het torentje en het poortgebouwtje aan de Roomweg.
Klik hier voor meer informatie over de historie van Rozendaal Rozendaal historie
In museum TwentseWelle wordt u verrast met verhalen over de mens in Twente. Van jagers en verzamelaars tot de maatschappij van nu. In de oude textielfabriek ‘Het Rozendaal’  vindt u niet alleen een stoommachine met de weefgetouwen die hij aandreef, maar onder meer de mammoet en de wolharige neushoorn, die in de IJstijd in Twente leefden.
Museum TwentseWelle is met ieder jaar een andere tentoonstelling nooit hetzelfde. In het zogenoemde, futuristische ‘Ei’ staat regelmatig een nieuwe held van de vindingrijkheid centraal. Daarnaast zijn er telkens weer spraakmakende wisseltentoonstellingen te zien over uiteenlopende onderwerpen, van natuur en techniek tot en met kunst en cultuur.
Meer informatie? Kijk op www.twentsewelle.nl.

 

Arrow
Arrow
Slider