Herenhuis Op de Aesch Gronausestraat
Het vrijstaande Herenhuis "Op de Aesch "is gelegen aan de Gronausestraat 31. Het herenhuis is gebouwd in 1911 naar een ontwerp van de architect S. de Clerq [den Haag] de bouw van het Herenhuis is geïnspireerd op de Engelse landhuisstijl. In de voorgevel van het Herenhuis bevinden zich terracotta ornamenten.
Het Herenhuis is een Rijksmonument.
Beschrijving van De Aesch
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS, "o/d ESCH", in een op de eigentijdse Engelse landhuisbouw geïnspireerde bouwstijl met bijzondere terracotta ornamentiek in de gevels. Het huis is in 1911 gebouwd naar een ontwerp van de architect S. de Clerq (Den Haag) in opdracht van het echtpaar Van Rossum-Sepp. De villa staat aan de Gronausestraat, de belangrijke uitvalsweg van Enschede richting Glanerbrug en Duitsland. Hoewel het pand deels schuil gaat achter een hoge haag als erfscheiding springt het met name vanwege de bijzondere decoratie in het oog. Omschrijving Pand van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder een steil met blauw/paars geglazuurde tuile du Nordpannen gedekt schilddak. Op de uiteinden van de nok pironnen. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen.
De vensterpartijen zijn samengesteld uit zesruits vensters, op de begane grond met kleine roedenverdeling in de bovenlichten, en zijn afgehangen met luiken. De voorgevel (Z) heeft een hoog opgaande middenpartij met topgevel onder een steekkap en beganegronds een grote houten erker onder balkon. Op de terracotta gevelsteen recht boven de erker is in reliëf een bijeengebonden korenschoof en de naam "De Aesch". afgebeeld. In de geveltop twee terracotta gevelstenen met het jaartal 1911. De topgevel heeft iets uitgemetselde aanzetten, natuurstenen afdekplaten en een schoorsteen op de nok.

 

De hoofdentree met oorspronkelijke paneeldeur bevindt zich in het midden van de westgevel in een ondiep portiek onder segmentboog. Links in de oostgevel een loggia op gemetselde kolommen met terracotta aanzetstenen. Rechts tegen de voorgevel een hoog opgaand risaliet met topgevel als aan de voorgevel. Tegen het risaliet bevindt zich een lage aanbouw onder plat dak. Het interieur is onlangs gerestaureerd met behoud van oorspronkelijke elementen als parketvloeren, ingebouwde kasten en zitbanken, schouwen en het trappenhuis.
Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:
- de op Engelse landhuizen geïnspireerde bouwstijl, die kenmerkend is voor het woonhuisoeuvre van De Clerq
- de bijzondere terracotta ornamentiek van de gevels
- de uitwendige gaafheid
- de oorspronkelijke en gave interieuronderdelen
- de beeldbepalende situering aan de Gronausestraat tegenover het Wooldrikpark
(bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
 De architect S. de Clerq (Den Haag)