Markant gelegen aan de Molenstraat. Het complex van vier herenhuizen is in 1905 opgetrokken door de aannemer de heer F.M. Oude Groeninger (Enschede), ter plaatse van een voormalige melkfabriek. De dakramen in het dakvlak aan de voor-en zijgevel zijn van latere tijd.
Het complex is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen op een natuurstenen plint, onder een met pannen gedekt afgeknot schilddak. Twee middelste herenhuizen
De middenas van de voorgevel aan de Molenstraat bevat een dubbele entreepartij in portiek omlijst door pleisterwerk. Daarboven bevindt zich een balkon met een gietijzeren balustrade en twee gepleisterde balusters. De vensters worden benadrukt door zwaar pleisterwerk. Daarboven bevindt zich een opgemetseld gevelstuk met venster onder een steekkap. De nok is bewerkt met gepleisterd vlechtwerk en wordt beëindigd door een bolle piek. Linker herenhuis
Links van de dubbele entreepartij bevindt zich op de begane grond vensters onder een rechte, gepleisterde strek en een groot samengesteld venster onder een gepleisterde segmentboog met sluitsteen. Geheel links in de voorgevel bevindt zich een entree eveneens in portiek omlijst door pleisterwerk. Daarboven een balkon met gietijzeren balustrade en twee gepleisterde balusters. Het venster wordt benadrukt door zwaar pleisterwerk.
Op de verdieping tussen deze twee entreepartijen bevinden zich T-vensters met roedeverdeling in het bovenlicht, onder een strek met aanzet- en sluitstenen. De voorgevel wordt aan de linkerzijde beëindigd door een opgaand gevelstuk met vensters onder een steekkap. De nok is bewerkt met gepleisterd vlechtwerk en wordt beëindigd door een bolle piek. Rechter herenhuis
Rechts van de dubbele entreepartij bevinden zich op de begane grond vensters onder een rechte, gepleisterde strek en een groot samengesteld venster onder een gepleisterde segmentboog met sluitsteen. Daarnaast een derde entree met bovenlicht en roedeverdeling, onder een gepleisterde strek met aanzet- en sluitstenen. Geheel rechts in de voorgevel bevindt zich, in een afgeronde hoek, een samengesteld venster met bovenlichten en roedeverdeling. Daarboven een balkon met gepleisterde balusters en een gietijzeren hek. Het venster heeft een zwaar gepleisterde rondboog en in het bovenlicht roedeverdeling. De gevel wordt beëindigd door een opgemetselde rechthoekige dakkapel met op de top een gepleisterde balustrade. Het venster in de dakkapel heeft in het bovenlicht een roedeverdeling. Op de verdieping bevinden zich vijf T- vensters met bovenlichten en roedeverdeling, onder een strek met aanzet- en sluitstenen.
De rechterzijgevel is gepleisterd en heeft rechte voegen. Geheel links bevindt zich een entree met twee zijlichten. Daarboven bevindt zich een samengesteld venster. Geheel bovenaan de zijgevel bevinden zich twee kleine rechthoekige vensters schuin onder elkaar. Rechts van de entree bevindt zich op de begane grond en op de verdieping een rechtgesloten venster.
Waardering
De herenhuizen zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden, alsmede de zeldzaamheid, die tot uitdrukking komen in:
- de markante ligging aan de Molenstraat
- de gaafheid van het hoofdvolume en detaillering
- de typologie; het is een representatief voorbeeld van vroeg twintigste eeuwse herenhuizen
- de zeldzaamheid; twintigste eeuwse herenhuizen komen niet veel voor in Enschede