Appartementencomplex Oliemolensingel
Adres: Oliemolensingel 208-258
Postcode + plaats: 7511 BE Enschede
Oorspronkelijke functie: maisonnettes, bejaardenwoningen
Huidige functie: maisonnettes
Datering: 1955
Architect: J.B. Koning & ir. Johan Christian Rentjes (1916-2002)
Constructie: Gevels: baksteen
Dakvorm + bedekking: plat met bitumen
Kozijnen: oorspronkelijk hout, nu kunststof
Bronnen  Stadsarchief Enschede bouwarchief - in. 2425 ’21 www.nai.nl
 
 
In 1955 werd opdracht gegeven tot de bouw van 26 maisonnettes en een blok met vier gelijkvloerse bejaardenwoningen. De maisonnettes zijn gebouwd in vier woonlagen. Elke woning beslaat twee bouwlagen. Bij het ontwerp hoorde ook 20 garages en 30 kelderruimtes in de plint van de hoogbouw. De architecten Koning & Rentjes zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Deze architecten hebben ook de Velveflat aan de Gronausestraat in Enschede ontworpen.
Het complex is gesitueerd aan de Oliemolensingel met het hoge volume flink terug van de rooilijn en de bejaardenwoningen meer vooruitgeschoven aan de straat. Het gazon voor de woningen is omhaagd en ingericht met enkele perken. Deze groene inrichting rondom het gebouw is kenmerkend voor de bouwperiode, maar valt buiten de bescherming. De aanleg voor de bejaardenwoningen is gewijzigd. In 2010-2011 zijn alle houten kozijnen in de voor- en achtergevels vervangen door kunststof waarbij enkele ramen zijn voorzien van een ventilatierooster en de balkondeuren in de voorgevel zonder bovenlicht zijn uitgevoerd.
Ook de deurindeling aan de achterzijde werd gewijzigd.
De oorspronkelijke beplating van de bejaardenwoningen is in dezelfde periode door groen kunststof imitatiehout vervangen.
 Beschrijving
Het hoge volume van het complex bestaat uit vier bouwlagen op een plint onder een plat dak. De voorgevel bestaat uit gemetselde muurvlakken van voornamelijk gele bakstenen, afgewisseld met muurdammen van rode bakstenen. De verdiepingen worden constructief en visueel gescheiden door betonnen vloeren. De gevelindeling van de maisonnettes is identiek. Op de eerste woonlaag zijn de maisonnettes voorzien van een muurdam met donkerrode bakstenen en groot liggend venster links, en een uitstekend betonnen balkon en een terug liggende balkon deur en een staand venster rechts.
Het appartementencomplex heeft in 2017 de status van gemeentelijk monument gekregen.

Het balkon heeft een ijzeren balkonhek aan de voorzijde. Op de tweede woonlaag is de etage voorzien van een liggend venster met een draaibaar raam en een vierkant venster boven de balkons.

De zijgevels zijn opgetrokken in donkerrode bakstenen. In de linker zijgevel, aan de zijde van de Gronausestraat, is een gemetselde schoorsteen in het gevelvlak opgenomen. In de zijgevels is op elke etage een venster opgenomen, waarbij die van de eerste verdieping van de woning groter is en voorzien is van een Frans balkon. Tegen de rechter zijgevel aan de kant van de Marthalaan, is een smal, lager en platgedekt volume gebouwd met de hoofdingang en een trappenhuis dat toegang geeft tot de galerijen aan de achterzijde.

De hoofdtoegang is voorzien van een luifel, het trappenhuis erboven van vensterpuien met een borstwering van plaatmateriaal. De toegangen tot de woningen zijn bereikbaar via de twee galerijen met balustrade van gekoppelde ijzeren hekdelen.

De eerste woonlaag heeft een gevel van rode bakstenen. Elke woning heeft een toegangspartij met een glazen voordeur met zij- en bovenlichten en een bergingsdeur. Het zijlicht is aan de onderzijde schuin begrensd.

De bouwlaag erboven is opgetrokken in gele bakstenen en heeft dezelfde vensterindeling als aan de voorzijde.

Voor de flat, tegenover de ingangspartij bevinden zich vier gelijkvloerse bejaardenwoningen onder een plat dak. De zijgevels en de muurdammen tussen de vensterpuien zijn opgetrokken in donkerrode bakstenen.

De puien zijn voorzien van een borstwering met donkergroen plaatmateriaal. Het gazon voor de woningen is toegankelijk via een houten hek met gemetselde hekpijlers.

De beschrijving en waardering zijn gebaseerd op waarneming vanaf de openbare weg. Het interieur is niet bezocht en niet bij de beoordeling betrokken.

 Waardering

Het complex van woningen aan de Oliemolensingel is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, stedenbouwkundige, cultuurhistorische, bouwhistorische en ensemblewaarden.

  • is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende sobere architectuur en de typologische indeling met maisonnettes over twee verdiepingen;
  • bezit stedenbouwkundige waarde vanwege de vrijstaande en beeldbepalende ligging aan de Oliemolensingel.
  • vertegenwoordigt bouwhistorische waarde door de kenmerkende naoorlogse bouwwijze met een combinatie van baksteen met betonnen (sier)elementen;
  • heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkelling van nieuwe woningtypen tijdens de woningnood na de Tweede Wereldoorlog;
  • vertegenwoordigen ensemblewaarde door de combinatie van een hoog volume met maisonnettes en een laag volume met grondgebonden bejaardenwoningen;
  • is waardevol vanwege de gaafheid van de hoofdvorm, de repeterende gevelindeling met vensters en deuren en de typische wederopbouw detaillering.