Boerderij erve ’t Stroink
Dragonheart.
Boerderijcomplex Het Stroink is gelegen aan de Stroinksweg 90 in Enschede en is een Rijksmonument. Het boerderijcomplex bestaat uit de Boerderij, een landarbeiderswoninkje onder schilddak en twee houten schuren. In het boederijcomplex is momenteel Dragonheart gevestigd met onder andere een winkel met middeleeuwse artikelen. Regelmatig zijn er demonstraties met roofvogels. Klik HIER voor meer informatie
 
 
 
De boerderij ’t Stroink is gelegen aan de Buursestraat. De laatste eigenaar was Jan Hein Spiele die is overleden op 23 mei 1960. Daarna is het over gegaan op de erven Kromhof en is in 1964 aangekocht door de gemeente Enschede voor de stadsuitbreiding van Enschede c.q. de Stroinkslanden. Tussen de boerderij en de Buursestraat was vroeger nog de spoorlijn Enschede Alstätte Duitsland.
Op 20 mei 1759 is de stad Enschede volledige afgebrand, waarbij het toenmalige stadhuis zwaar werd beschadigd. Om de stad weer op te bouwen was er veel geld nodig en het erve Stroink werd toen door de gemeente Enschede verkocht aan de toenmalig bewoners, Gerhardus Stroink getrouwd met Hendrina Heutink. Op de gevelsteen van de boerderij staan de initialen GS HH 1776.
Tijdens de Franse bezetting liepen de prijzen voor jenever tot ongekende hoogte vanwege sterk verhoogde accijns. Het modale inkomen in die tijd was vier tot zes gulden per week  met de behoefte aan jenever kwamen velen in de financiële problemen zo ook de jenever stokerijen die toen nog in elk dorp en stad was te vinden.
In de Broekheurne stond de jeneverstokerij van Willem Stroink ( 1782 ) en hij schreef de kerkmeesters om zijn nood te klagen over de hoge prijzen voor jenever.
Bron: Oude erven rond Enschede.

Gerrit Jan Spiele ( geboren 1844) met zijn dochters en zoon op erve ’t Stroink

Dagblad TC Tubantia 13 februari 2020