Stadsboerderij Batjanstraat.
Je zou het eigenlijk niet verwachten dat Enschede binnen haar singels nog een Stadsboerderij uit 1888 heeft. Je moet even goed kijken in de Batjanstraat, maar dan, goed verstopt achter een hoge heg, stap je een wereld binnen van rust en ruimte. Je voelt, dit is een plek met een historie, met een verhaal. Op de plaats waar nu de winkel is, bevond zich in 1888 de deel waar een aantal paarden stonden. Deze paarden vormden de spil van het bedrijf dat allerlei vormen van vervoer verzorgde. En hoewel er flink wat aan de boerderij gedaan moest worden toen wij het 8 jaar geleden kochten, is de boerderij voor het grootste deel nog in oorspronkelijke staat.
De boerderij heeft nog veel van haar oorspronkelijke details behouden en dat is zeker van toepassing voor wat betreft het interieur van de boerderij. Het geheel is nu opgedeeld in een winkel, een Bed and Breakfast en een woonhuis.
De boerderij heeft een fraaie tuin die aansluit op een vermoedelijk textielfabriekje dat hier gelegen was.  De boerderij heeft geen monumentstatus maar is een waardevolle aanvulling op de historische panden in de binnenstad van Enschede.