De openbare Lagere School “De Kosmos”

 

De openbare Lagere School "De Kosmos" met de voormalige onderwijzerswoning is gelegen aan de Olieslagweg 123. De school is gebouwd omstreeks 1930 en werd op 17 mei in dat jaar officieel geopend. De school staat op een prominente plek op de hoek van de Olieslagweg en de Jupiterstraat.
De school is een gemeentelijk monument.
In 1940 werd de naam van de school gewijzigd van school EII in Twekkelerschool echter op 20 januari 1947 werd de naam opnieuw gewijzigd nu in Westerschool. Toen bleek echter dat er vaak sprake was van verwarring met de West Indieschool en besloot de gemeentraad op 22 mei 1953 opnieuw een naamsverandering door te voeren in T. van den Blink school. [destijds van 1919 tot 1930 gemeentelijk inspecteur onderwijs van Lonneker]
De Olieslagweg is genoemd naar de vroegere familie Olieslag, woonachtig op het erve "Het Lenfert", waarnaar deze weg voerde. Een vroeger aan deze weg gelegen weide heette "Möllenkolk" naar een molenkolk die zich vroeger op de Brakersbeek bevond en die waarschijnlijk verband houdt met een oliemolen.