Het gebeeldhouwde zandstenen gedenkteken bestaat uit een sokkel in de vorm van een driepas op een hardstenen basement, een driezijdige pijler en een zuil met een zittende leeuw met wapenschild. De overhoekse pilasters van de driezijdige pijler zijn gecanneleerd en voorzien van fantasiekapitelen. Op de cartouches van de schacht is de tekst: "Ter nagedachtenis aan den Stichter van het Volkspark", "den heer Hendrik Jan van Heek uit dankbaarheid gewijd", "door de ingezetenen van Enschede en Lonneker 1 mei 1874".

De pijler wordt afgesloten door een eierlijst en hoofdgestel met overstekende geprofileerde kroonlijst. De zuil op de pijler heeft een met guirlandes versierd basement, een gecanneleerde schacht en een fantasiekapiteel. Aan de voet van het basement banderols met de opschriften "Onderwijs", "Beschaving" en "Volkswelvaart".

Waardering

Herdenkingsmonument in het Volkspark van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege: - de herinnering aan H.J. van Heek, de stichter van het Volkspark, één van de eerste volksparken in Nederland - de kwaliteit van het ontwerp en de uitvoering van het beeldhouwwerk - de situering in het Volkspark

(bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

 

Volkspark met uitzicht over de Stadsweide omstreeks 1900. Op de voorgrond de M.H.Tromplaan. Links is de Parkweg met het oude station staatsspoorwegen zichtbaar.