De Evangelisch-Gereformeerde Kerk in Bentheim.

De eerste kerk werd gebouwd in 1321. Overblijfselen van de oude kerk zijn bewaard gebleven in de gotische zaal en de (nu lege) crypte van de graven van Bentheim eronder (ingang tussen de graven aan de oostzijde van de kerk). De huidige kerk stamt uit 1696 en is gebouwd op de plaats van de pre-reformatorische kerk uit 1321. Resten hiervan zijn bij de renovatie in 1961 teruggevonden. De inscriptie boven de westelijke ingang herinnert aan de eerste steenlegging door Amadea von Flodroff, de stichter van de kerk en de toenmalige Vrouwe van Lage.

Het gebouw is een hallenkerk in zeer eenvoudige barokstijl, opgetrokken uit bakstenen. De deur- en raamkozijnen zijn van zandsteen. De huidige kerk is altijd een gereformeerd huis van God geweest.

De zandstenen preekstoel bevat het wapen van graaf Ernst-Wilhelm (1643-1693) en vormt het middelpunt van de kerk; daaronder staan de eenvoudige avondmaalstafel en de doopvont.

Deze vont dateert uit het midden van de zeventiende eeuw en stond vroeger in de kerk van klooster Frenswegen bij Nordhorn. Als bruikleen van de prins Zu Bentheim und Steinfurt staat de doopvont sinds 1985 in deze kerk.

Bij de renovatie in 1961 zijn graftombes uit de zestiende eeuw teruggevonden: van graaf Everwin uit 1562, van gravin Anna uit 1584 en van prinses Amoena zu Bentheim uit 1584.

Tegenover de kansel staat de zetel van de prinsen Zu Bentheim und Steinfurt. In de kerk bevinden zich tevens hun wapenschilden, alsook die van de families Etzbach en Hane.

De kerk heeft drie ingangen: aan de west-, noord= en oostzijde. In 1961 en 1989 werd het gebouw in zijn huidige vorm gerenoveerd.

In de toren hangen drie klokken (uit 1436, 1641 en 1953); bovendien hand in de dakkoepel van de toren nog een kleine bel (uit 1953). Klik HIER voor een film over de kerkklokken.

Met de bouw van de kerk vervulde Amadea von Flodroff de wens van haar overleden echtgenoot en steunde ze de kerk en het pastoraat. Ze drong er bij haar nakomelingen op aan ‘de leer en het leven van voorgangers in de gaten te houden’. Het mecenaat, dat bijvoorbeeld ook inspraak bij de selectie van dominees omvatte, duurde tot 1978.

Naast de kerk bevindt zich het gemeenschapshuis en een van de twee kerkelijke kleuterscholen. In 1544 werd de gemeenschap van Bentheim aanvankelijk Evangelisch-Luthers. De huidige gemeenschap behoort tot de Evangelisch Gereformeerde regionale kerk.