In de grote binnensteden vindt men karakteristieke stadspanden, grachtenpanden, rijksmonumenten en pakhuizen. Op het platteland bevinden zich oude boerderijen en stallen. Een voortzettende trend en een droom voor velen, is een monumentaal pand te renoveren tot een luxe woonhuis en/of kantoor met alle luxe en comfort van nu. Echter met het behoudt van de authentieke elementen.
Bij monumentale panden is het van belang dat ook aan de buitenzijde de authentieke uitstraling behouden blijft. Het glaswerk van een monumentaal pand is alles bepalend voor de uitstraling. Vroeger was het zo dat het glas niet strak en vlak was als tegenwoordig. Er werden andere technieken gebruikt waardoor het glas trekstrepen bevatte. Hierdoor ontstond er een zachte reflectie. De isolerende werking van dit glas voldoet niet aan de kwaliteitseisen en wooncomfort van nu.
AA Glas heeft om deze reden een speciaal glassoort ontwikkeld: “Old Style”, welke in drie uitvoeringen verkrijgbaar is. Ultradun isolatieglas met hoge isolatiewaarde welke voldoet aan optimaal wooncomfort. Grote panden zoals rijksmonumenten, musea en pakhuizen welke onder monumentenzorg of de overheid vallen hebben veel belang bij het behouden van de authentieke uitstraling. Dit is de reden dat “Sofitel legend The Grand” met AA Glas de samenwerking is aangegaan.
Renovatieproject In hartje Amsterdam , gelegen aan de Oudezijds Voorburgwal, staat het gerenommeerde en eeuwenoude hotel “Sofitel Legend the Grand”. Een alom geprezen hotel waar luxe en service  voor een ultieme beleving bezorgd bij gasten. Dit historische hotel wil op elk gebied het hoogst haalbare bereiken zowel op het gebied van het hotel maar ook op het gebied van duurzaamheid.
Het Hotel heeft besloten het pand volledig te renoveren. Een belangrijk onderdeel van deze renovatie is het vervangen van alle 5.248 ramen. Essentieel hierbij is het behoudt van de authentieke en karakteristieke uitstraling van het hotel. Deze klus is inmiddels met succes uitgevoerd door AA Glas uit Lijnden.
Vooraf heeft er een grondig onderzoek plaats gevonden om dit prestigieuze renovatieproject te starten. Zo heeft hotel “Sofitel Legend the Grand” zowel in binnen-als buitenland gezocht naar de beste partner op het gebied van glaswerkzaamheden. Naast de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en goede betrouwbaarheid beschikt AA Glashandel over het unieke Old Style glas welke uiterst geschikt is voor dit monumentale pand. Dit laatste was doorslaggevend om samen met AA Glas het project te gaan starten.
Vanwege de omvang van het project en het in deels in bedrijf blijven van het hotel tijdens de renovatie, heeft AA Glas zijn werkzaamheden in vier fases uitgevoerd. Allereerst moesten alle 5.248 ramen individueel worden ingemeten. Het pand stamt uit circa 1600 en toen werden alle kozijnen met de hand gemaakt waardoor er geen een raam qua maatvoering gelijk was.
Bij dit project is er gekozen voor het type ‘Old Style Monumentaal’ een ultradun isolatieglas van 10 mm,”aldus Niels Hoffmann, Directeur en eigenaar van AA Glas. De isolatiewaarde ten opzichte van het oude glas verschilt enorm en zorgt voor optimale duurzaamheid.
Het gehele renovatie traject heeft zo’n vijf maanden geduurd. Ondanks de vele regels van monumentenzorg, stadstoezicht en de gemeente en uiteraard de opdrachtgever zelf is het project uitstekend verlopen. Door de secure voorbereiding, veel overlegmomenten met alle betrokken partijen en de transparante communicatie is het gehele project binnen 5 maanden afgerond.
Iets waar men bij AA Glas zeer trots op is. Door de algehele toewijding en het belang van alle partijen in het vizier te houden heeft AA Glas een prachtig eindproduct afgeleverd.

Richtprijzen van Offerte adviseur. [2022]