Elderinkshuis de Klomp

"Het Elderinks huis". DE KLOMP 35, ENSCHEDE  Rijksmonument.
Vijf traveeën breed pand met lijstgevel in Lodewijk XVI-trant; voor het schilddak een driehoekig fronton over de middelste drie traveeën.   Voordeuromlijsting; gebeeldhouwde guirlandes in de plint onder de begane grond vensters en gesneden guirlandes boven de verdiepingsvensters tussen de consoles van de kroonlijst. Datering in het tympaan 1783.
Het Elderinks huis uit 1783 is een van oudste gebouwen in Enschede. Het staat aan De Klomp 35. Het werd gebouwd om als herberg te dienen voor onder andere diegenen die na het sluiten van de Espoort 's avonds de stad niet meer binnen konden. Het gebouw bleef gespaard tijdens de derde grote stadsbrand van Enschede in 1862. Tot 2008 was het Elderinks huis het onderkomen van het Van Deinse Instituut. Sinds augustus 2010 is er in het Elderinkshuis een uitgeverij gevestigd.
Tekstdocument Rijksdienst Cultureel Erfgoed Klik HIER
Het interieur van het Elderinks huis 2016.
Op dinsdag 22 november 2016  hebben we een afspraak met Jeroen Achterberg, eigenaar / directeur van het in Enschede bekende cross mediabedrijf Deinse Media maar sinds 2009 ook eigenaar van het historische Rijksmonument het Elderinkshuis. De in stijl aangelegde tuin en de ontvangsthal verraden een sfeer van lang vervlogen tijden die het oudste monument van Enschede waardig is. Wat gelijk opvalt is het nieuwe interieur dat geheel in stijl is uitgevoerd. Jeroen Achterberg is een actief ondernemer en hij laat mij direct al weten dat hij het betreurt de Monumentenprijs Enschede 2016 niet te hebben gewonnen. Wij hadden deze prijs heel graag gewonnen en vinden ook dat het Elderinkshuis dit ook verdient. Toch heeft hij ook waardering voor de winnaars en wacht zijn kansen opnieuw af zoals hij zegt.
Lees het volledige interview hier: Interview Jeroen Achterberg

In 1960 werd het Elderinkshuis getroffen door een korte maar hevige brand.

Koopakte van 1799 waarbij het Elderinkshuis verkocht is aan Egbert ter Kuile voor een bedrag van 5.450 gulden.

De achterzijde van het Elderinkhuis, geschilderd door Klaas Bernink.

Achterzijde Elderinkhuis. Foto omstreeks 1880.