LANDGOED HUIZE ALMELO
Omgeven door een royaal park en een prachtige laan ligt aan de oostzijde van de stad Almelo het eeuwenoude kasteel Huize Almelo dat wordt bewoond door de grafelijke familie Van Rechteren Limpurg. Het huidige huis werd in 1662 gebouwd ter vervanging van de oude middeleeuwse burcht die gedurende de Tachtigjarige Oorlog veel schade had opgelopen door krijgshandelingen. Vanuit deze oude burcht en zijn latere opvolger werd eeuwenlang de heerlijkheid Almelo en Vriezenveen bestuurd door de heren van Almelo.
Het landgoed in Almelo is opengesteld en bevat ongeveer 296 hectare bos en 493 hectare landbouwgrond. De boerderijen van het landgoed zijn herkenbaar door de rood/gele luiken. Elke boerderij heeft een kroon van de familie Van Rechteren met het jaartal waarin de boerderij gebouwd is. De familie bezit ook een landgoed in de Bruine Haar tussen Langeveen en Kloosterhaar dat opengesteld is voor het publiek. Ten oosten van het huis ligt een fraaie eikenlaan van ongeveer drie kilometer. Aan de zuidoost kant van Almelo is een groot bos, het Nijrees bos, van ongeveer 165 hectare dat hoofdzakelijk uit naaldhout bestaat en na de oorlog geplant is.
Het kasteel is tot op de dag van vandaag in handen van de familie Van Rechteren Limpurg. In die periode wisselde het Huis Almelo zowel binnen als buiten de familie nog regelmatig van eigenaar. De familie had eeuwen verschillende rechten in de stad Almelo, waaronder het recht om recht te spreken. Tot zijn dood in 2019 - op 88-jarige leeftijd - hield de graaf zich bezig met restauratie van oude panden in de binnenstad en het onderhouden van bossen die eigendom van de familie zijn.
Veel aandacht wordt is er tegenwoordig ook voor de verdere verbetering van oude landschapselementen. Ook een verantwoord wildbeheer draagt er toe bij dat het evenwicht niet wordt verstoord. De zorg voor de natuur heeft op het landgoed een belangrijke plaats gekregen. Voor stadsbewoner en bezoeker biedt het landgoed tal van recreatieve mogelijkheden zoals het maken van wandelingen en fietstochten.
Ook in de stad is de invloed van Huize Almelo nog goed merkbaar. De afgelopen jaren werden in het historische deel van de stad door mr. A.F.L. graaf Van Rechteren Limpurg diverse oude panden aangekocht en geheel gerestaureerd. De cultuurhistorische kwaliteit wordt hierbij zorgvuldig gekoesterd. Kosten noch moeite worden gespaard om deze kwaliteit in stand te houden. Ook op maatschappelijk gebied zijn de bewoners van Huize Almelo sterk bij de stad betrokken en ondersteunen zij diverse activiteiten. Het lijdt geen twijfel dat de opvolgers van graaf Willem Constantijn er zorg voor zullen dragen dat het voorvaderlijk erfgoed nog tot in lengte van dagen de mooiste parel aan de Almelose kroon zal blijven. En dat is een geruststellende gedachte.

Bronnen:

-Almelo

-Wikipedia

-Landgoederen in Overijssel

-Rijksmonumenten.nl

Foto's: SCEE.