Trompflat Kortenaerstraat

 

Het appartementencomplex aan de Kortenaerstraat is gebouwd in 1953 naar ontwerp van architectenbureau Klein uit Groningen. Het plan bestond uit 18 galerijwoningen en werd destijds gerealiseerd voor een bedrag van 160.000 guldens. Het complex kwam bekend te staan als de ‘Trompflat’, waarschijnlijk vanwege de ligging in een groenstrook op de kop van de Maarten Harpertszn. Tromplaan.
Het appartementencomplex heeft geen gemeentelijk of Rijks monument status.
Beschrijving
Adres: Kortenaerstraat 20-30
Postcode + plaats: 7513 Enschede
Kad. gemeente: Enschede
Sectie + nr(s): H. 469
Naam object: Trompflat
Huidige functie: appartementen
Datering: 1953
Architect: architectenbureau Klein
Constructie: betonskelet
Gevels: baksteen
Dakvorm + bedekking: plat
Kozijnen: kunststof en staal
Bronnen
www.enschedeinansichten.nl
SAE bouwarchief dossier 1318 '21
Stichting Bonas - www.bonas.nl
Inleiding
Het appartementencomplex aan de Kortenaerstraat is gebouwd in 1953 naar ontwerp van architectenbureau Klein uit Groningen. Het plan bestond uit 18 galerijwoningen en werd destijds gerealiseerd voor een bedrag van 160.000 guldens. Het complex kwam bekend te staan als de ‘Trompflat’, waarschijnlijk vanwege de ligging in een groenstrook op de kop van de Maarten Harpertszn. Tromplaan. De flat is een flink eind teruggeplaatst ten opzichte van de rooilijn en met de balkonzijde georiënteerd op de Kortenaerstraat. Het appartementencomplex bestaat uit twee bouwdelen, één kleiner en lager rechthoekig volume aan de zijde van de M.H. Tromplaan en een groter, hoger rechthoekige volume aan de kant van de Bisschopsstraat. Het kleinere volume is een slagje gedraaid ten opzicht van het grotere bouwdeel en met een tussenlid verbonden. In de ontwerptekening is voor een aantal elementen de kleur benoemd. Zo zouden de balkondeuren rood moeten zijn en de balkons van de galerij wit.
De openbare ruimte rondom het complex is voornamelijk ingericht als gazon met enkele perken. Aan de achterzijde is een besloten gemeenschappelijke groene ruimte, speciaal voor de bewoners. Hier bevinden zich ook de galerijen en de trappen. De groene inrichting rondom het gebouw is kenmerkend voor de tijd, maar valt niet onder e bescherming. Alle kozijnen zijn vervangen door exemplaren van kunststof, alleen de trapeziumvormige vensters in de plint hebben bijna allemaal nog stalen kozijnen.
Beschrijving
Het langgerekte flatgebouw staat evenwijdig aan de Kortenaerstraat en bestaat uit een groot en een klein bouwdeel die verbonden zijn door een tussenlid. Het flatgebouw heeft een plat dak met overstek