Het had destijds niet veel gescheeld of de kleine synagoge van Haaksbergen was gesloopt. Maar gelukkig waren er een aantal inwoners van Haaksbergen die de architectuur en het culturele belang van de synagoge begrepen en actie voerde tot behoud en met succes. Zowel het interieur en het exterieur van de synagoge zijn eenvoudig van uitvoering. Er waren destijds geen rijke textielfabrikanten in Haaksbergen die in de bouw van de synagoge moesten concurreren tegen hun collega’s zoals in Enschede.
De sjoel van Haaksbergen stamt uit 1828. Ze mocht worden gebouwd, nadat koning Willem I uiteindelijk toestemming had gegeven voor de bouw van een synagoge in Haaksbergen. Voor die vergunning was dertig jaar gestreden, en uiteindelijk heeft wethouder Jordaan in een kwade brief aan de koning die vergunning afgedwongen. Immers, de Haaksbergse Joden vormden een integraal onderdeel van de lokale gemeenschap en zij bestond volledig uit respectabele mensen, die ook recht hadden op hun gebedshuis.
Van de te slopen Villa de Sloepe, die stamde uit 1737, van de familie Van der Sluijs, werd het sloopmateriaal gekocht en naast het slooppand ontstond de nieuwe sjoel. Details uit 1737 zijn nog goed te zien: de Bentheimer zandstenen grondlaag, de vensterbanken en de gevelsteen zijn opvallende laat-gotische elementen. De vensterbanken en een gevelsteen zijn ook mooie details.