Landhuis Stokhorst (Foto boven: Infentos)
“Het Stokhorst en de Twentse textielfabrikanten”
Veel Twentse textielfabrikanten waren sterk verbonden met de natuur en de jacht. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat men naast de woning in de stad ook een buitenverblijf had. Op 30 augustus 1888 werd op een openbare veiling in Hotel de Graaf het buitengoed “Het Stokhorst” met boerderij te koop aangeboden door de erven van Jan Stroink, Engbert Jannink bracht op ‘Het Stokhorst’ een bod uit en op 13 september 1888 werd ‘Het Stokhorst’ met boerderij gekocht voor de som van € 17.650,00.
Na de aankoop van “Het Stokhorst” is Engbert Jannink samen met de in Enschede bekende tuinarchitect D. Wattez direct begonnen om een tuinplan te ontwikkelen. Er werd een villa gebouwd als buitenhuis waar de familie Jannink regelmatig met vrienden te vinden was.
Engbert Jannink overlijd in 1911 en zijn oudste zoon Gerhard erft ‘Het Stokhorst’ Deze maakt samen met zijn echtgenote Tini als snel een plan om een geheel nieuw landhuis te bouwen. Architect De Bazel wordt gevraagd om hiervoor een ontwerp te maken.
Het nieuwe landhuis kwam in 1913 gereed en zou tot 1920 dienst doen als buitenhuis. Inmiddels was het tuinplan opnieuw aangepast door tuinarchitect D.F. Tersteeg. In 1926 gaat de familie Jannink permanent wonen in de villa ‘Het Stokhorst’
In april 1944 wordt de villa ‘Het Stokhorst’ door de Duitse bezetter gevorderd. De villa werd bewoond door grote aantallen vrouwelijke militairen van de Duitse Luftwaffe ook wel de ‘grijze muizen’ genoemd.
Tijdens de bevrijding op 1 april 1945 wordt er bij ‘Het Stokhorst’ hevig gevochten, waarbij ook enkele doden zijn te betreuren. Ook de Canadese bevrijders hebben de villa na april 1945 enige tijd in gebruik gehad. De villa is in 1946 weer in ere hersteld en de familie Jannink gebruikt de villa onder andere voor ontvangsten en feesten. Tini Jannink heeft inmiddels een vergevorderde leeftijd van 93 jaar en zij sterft in januari 1968 waar de voltallige familie Jannink nog eenmaal bijeen komt.
In de daarop volgende jaren gaat de villa dienst doen als kantoorpand voor verschillende eigenaars. Sinds 2010 is de villa eigendom van Bernard ten Doeschot, eigenaar van een duurzame investeringsmaatschappij Infestos die in de villa kantoor houdt. Na verwerving werd er in nauw overleg met gemeente, architecten en aannemers een plan uitgewerkt om het landgoed te renoveren en in originele staat terug te brengen. Zowel voor de buitenzijde als de binnenzijde is er met zorg gekozen voor originele en duurzame materialen, zodat de toekomst van dit unieke landgoed gewaarborgd is.
Bronnen:
-Bert Jannink.
-Infestos.
Foto boven: de familie Jannink omstreeks 1890
Staand van links naar rechts: Engbert ter Kuile, A.E. ter Kuile-Jannink, N.G. Jannink, Engbert Jannink, Willem Helmich van Heek, M.G. Jannink.
Zittend van links naar rechts: Gerhard Jannink, Johanna Jannink ter Kuile, M.H. van Heek-Jannink.