Voormalige textielvakschool, Hengelosestraat
In 1952 werden de plannen gemaakt voor een textielvakschool aan de Hengelosestraat. De school werd ontworpen door architectenduo G. Elffers en G. Beltman. Deze laatste was binnen de textielkringen zeer bekend van de bouw van verschillende fabrieken en landhuizen.
In 1954 bezocht de toenmalige koningin de net geopende school. Het schoolcomplex bestond oorspronkelijk uit diverse functionele bouwdelen; een apart deel voor de school en berging van rijwielen, de kantine (die later verbouwd werd tot gymzaal), een magazijn, traforuimte, hal, ketelhuis met kolenberging en een werkplaats. De school ligt met zijn hoofdentree aan de Herculesstraat, parallel aan de Hengelosestraat. De kolenberging, het stookhok en de schoorsteen bevinden zich aan de achterzijde van het complex.
De school werd gebouwd bij een sportterrein, dat inmiddels is volgebouwd. Voor de school is een schoolplein ingericht met betonklinkers, dat door een laag gemetseld muurtje en een hekwerk van de straat is gescheiden. Op het schoolplein, voor de werkplaats staat een rijwielberging. Deze is van latere datum en voor bescherming niet van belang. In 1958 werd op de hoek van de Wegastraat een conciërgewoning gebouwd. Aan de achterzijde van het oorspronkelijke gedeelte van de school bevinden zich nieuwe gebouwen. Deze vallen, net als de conciërgewoning, buiten de bescherming.
De beeldend kunstenaar legt de laatste hand aan het Twentse Ros, het symbool voor de textiel vakschool.
Leerling van de textielvakschool