Landhuis De Ijzerhaar is een gemeentelijk monument.
Landhuis De IJzerhaar, Oldenzaalsestraat 700, (gemeentelijk monument)
LANDHUIS “DE IJZERHAAR” is gelegen aan de Oldenzaalsestraat, op de grens van Lonneker, in een gebied waar meerdere landhuizen als ’t Amelink,’t Pot, Stokhorst, Welna, en de Welle zijn gelegen. Al deze landhuizen waren in het bezit van de familie Blijdenstein en vormden een aaneengesloten reeks.
Het landhuis is gebouwd in ca. 1910 naar ontwerp van de architect Karel Muller in Chaletstijl. Reeds in 1926 werd het object verbouwd naar een ontwerp van de architect A.G. Beltman (Enschede) in
opdracht van de industrieel I. Roozendaal. De veranda aan de achtergevel werd in 1950 toegevoegd. Het huis is op een terp gelegen binnen een landschappelijk aangelegde tuin. Deze tuin werd reeds in 1899 ontworpen door D. Wattez en bevat meerder zichtlijnen van en naar het huis. Voor dit perceel wordt gekozen voor een woonbestemmingsvlak gezien de woonfunctie.
Landhuis de IJzerhaar
Landgoed Het IJzerhaar.
Het landhuis is gelegen aan de Oldenzaalsestraat op de grens van Lonneker, in een gebied waar meerdere landhuizen zoals 't Amelink, Welna en de Welle zijn gelegen.
Villa IJzenhaar werd in 1910 gebouwd naar een ontwerp van architect Karel Muller. In 1926 werd de villa verbouwd in opdracht van Rozendaal naar een ontwerp van architect Basel.