Rooms Katholieke Kerk Glanerbrug
De Rooms Katholieke Kerk "Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans" en de pastorie is gelegen aan de Kerkstraat 14-16 in Glanerbrug. De kerk is gebouwd in de periode 1902 - 1903 naar een ontwerp van de architect A. Tepe. De pastorie werd door de bouwkundige A.L. Clemens ontworpen en gebouwd in 1907.
De kerk en de pastorie zijn een gemeentelijk monument.
Kapelaan A.F. Meijer richt rond 1900 in Glanerbrug een nieuwe parochie op. Hij woont zolang bij kruidenier/bakker Antonie Visschedijk aan de toenmalige Rijksweg. Hij zamelt geld in en krijgt een stuk grond van de familie Krasschenberg om een kerk op te bouwen.
Op 30 mei 1899 komt de toestemming van de aartsbisschop (Van de Wetering) voor het aanvaarden van de grond. In 1902 is er genoeg geld ingezameld om met de bouw te beginnen. Op 19 april 1902 geeft het Bisdom toestemming.
Architect van de kerk, Alfred Tepe ontwerpt een gebouw in neogotische stijl. Aannemers Ticheler en Lemmink te Enschede hebben de bouw aangenomen voor fl. 21.000 ( € 9.375 ).
Op 4 augustus 1902 wordt de eerste steen door kapelaan Meijer geplaatst, en ruim een jaar na de start van de bouw is het kerkgebouw klaar, nog zonder priesterkoor, sacristie en pastorie. Op zondag 12 mei 1903 wordt de kerk ingezegend door deken Thijert.
Vanaf 12 juli 1903 vormt Glanerbrug haar eigen parochie, genaamd: H. Maria Koningin van den Allerheiligsten Rozenkrans. Kapelaan Meijer wordt tot pastoor benoemd. Behalve door Meijer wordt de parochie bestuurd door de kerkmeesters Herman Heurman, Gerard Terhaar sive Droste en Antonie Visschedijk. Deze heren vormden ook de 'Commissie van den bouw der kerk”. Bij de start van de parochie staan er 610 parochianen ingeschreven.
De parochie wordt begrensd door de Duitse grens aan de oostkant, het Aamsveen aan de zuidkant (Knalhutte-Allemansveldweg-Derkingsmaten) tot aan de toenmalige Rijksweg en dan verder in noordelijke richting via het Hoge Boekel, richting Kremersveen tot aan de Duitse grens.
In augustus 1903 schenkt de familie Krasschenberg een stuk grond aan de Kerkstraat voor de aanleg van een kerkhof. De toegangspoort en het doodgravershuisje worden in 1932 gebouwd. In 1907 wordt de pastorie gebouwd. Het ontwerp is van architect Clemens. In 1912 krijgen kerk en pastorie elektriciteit.
In 1925 wordt het priesterkoor gebouwd, naar een ontwerp van de Enschedese architect J. Sluijmer en uitgevoerd door aannemer Joh. Derksen te Enschede voor een bedrag van fl 31.300 ( € 13.975 ).