HAUS LOBURG COESFELD
Foto's: SCEE.
De wortels van de adellijke zetel, die wordt omgeven door een oude gracht in de boerengemeenschap Sirksfeld bij Coesfeld, gaan terug tot de tijd van Karel de Grote.
Geschiedenis en architectuur
Haus Loburg aan de noordwestelijke rand van Coesfeld ligt in het gebied van de voormalige adellijke boerderij "Markoldeswik", die als bisschoppelijk leengoed tot 1181 terug te voeren is. Het complex was oorspronkelijk een systeem met twee eilanden, waaruit later de sloten van de voorburcht zijn verwijderd. Haus Loburg werd tussen 1550 en 1560 gebouwd door de Westfaalse adellijke familie von Graes en bleef meer dan drie eeuwen in de familie. In 1912 kocht Prins Alfred zu Salm-Salm von Schloss Anholt Haus Loburg voor zijn zoon Franz Prinz zu Salm-Salm, de grootvader van de huidige eigenaar. In 1945 was de fabriek het doelwit van een bomaanslag. Alleen het souterrain van de volledig verwoeste westvleugel van herenhuis Loburg bleef over.
Elk jaar, op de derde zondag van de advent, vindt het zogenaamde "Vielerlei" plaats op de Loburg. Dan is er, naast glühwein en wafels,  een markt waar kunstvoorwerpen van koper, vilt en hout kunnen worden gekocht, maar ook sieraden, boerengroenten, wijnen en wildproducten. Het is het enige evenement waarvoor de Loburg jaarlijks voor het publiek wordt geopend.
Het dak van het keldergewelf wordt nu gebruikt als terras. In de jaren 1946 tot 1949 werd de poortvleugel omgebouwd tot een bakstenen gebouw van twee verdiepingen met gehouwen stenen structuur en trapgevel in renaissancestijl. Het nog ogenschijnlijk goed versterkte pand is omgeven door agrarische gebouwen en een park. De huidige eigenaar, Franz Prinz Salm zu Salm, beheert nog steeds ongeveer 100 hectare geërfde bossen. Daarnaast heeft de stad Coesfeld een filiaal van haar burgerlijke stand in Loburg. De trouwzaal is erg populair bij veel bruidsparen. De romantische, historische ambiance biedt het perfecte decor voor trouwfoto's en geeft elke huwelijksceremonie een bijzonder feestelijk decor.