De na oorlogse wijk de Sahara is gebouwd in 1946.

De Sahara is een klein naoorlogs buurtje dat deel uitmaakt van de wijk Twekkelerveld. De ruim honderd kleine witte arbeiderswoningen zijn gesitueerd rond de Jupiterstraat en de Westerbegraafplaats en worden begrensd door de Neptunusstraat, Saturnusstraat en Olieslagweg. Het buurtje werd gebouwd op een grote zandvlakte die was ontstaan door de afgravingen van het Twente Kanaal. Hieraan dankt de ‘Sahara’ zijn naam.
Kenmerkend voor de wijk zijn de tientallen witte huisjes die in de jaren ’60 zijn gebouwd als uitbreiding van de wijk Twekkelerveld. Oorspronkelijk waren de huizen bedoeld als noodwoningen en semipermanente bebouwing en zouden ze in 1979 worden afgebroken. Bij de bouw stelde woningbouwvereniging Eigen Haard zich als doel om met zo weinig mogelijk middelen een maximum aan comfort te bereiken. Dat dit is gelukt blijkt wel uit het feit dat de huisjes ruim veertig jaar later nog altijd met plezier bewoond worden. De bakstenen woningen van één bouwlaag staan in blokken van twee langs de straat. De kenmerkende witte gevels hebben een grijze plint en rechthoekige vensters, waarvan sommige zijn voorzien van luiken. De traditioneel met rode pannen belegde zadeldaken zijn voorzien van schoorstenen en dakkapellen.
Het wijkje is gebouwd volgens de principes van licht, lucht en ruimte met het doel de bewoners een aangename leefomgeving te bieden. De Sahara is een rustig, sfeervol en vooral groen wijkje met fraaie tuintjes en biedt met name de oudere bewoners van Enschede een plezierige woonomgeving.

Bron: Architectuurgids Enschede