Appartementencomplex TETEM 1

Dekenfabriek
Nieuwe huizen, nieuwe gebouwen in een grootstedelijk plan waarin herkenningspunten zijn opgenomen. Het meeste Twentse erfgoed ligt in het hart van de wijk: Het Rozendaalcomplex, een deel van de Menko fabriek, het Balengebouw. Dat geldt ook voor de restanten van dat andere grote fabriekscomplex in de wijk: de Twentse textiel Maatschappij TETEM, opgericht in 1915 als dochter onderneming van de firma Rozendaal. Twee monumentale delen van deze voormalige dekenfabriek trotseerden de tand des tijds en zijn inmiddels op de monumentale lijst geplaats; het TETEM1 en TETEM2.

Roombeek dankt zijn naam aan de beek die van oudsher door de wijk stroomt. Aan het begin van de 20 eeuw vestigden zich verschillende textielfabrieken langs deze beek. Ook de aanleg van het spoorlijntje naar Oldenzaal in 1890 maakte Roombeek een geliefde vestigingsplaats. De textielfabrieken Bamshoeve, N.J. Menko, J.J. Rozendaal en de Twentsche Textielmaatschappij (Tetem) vonden een plek in het gebied, evenals de Enschedese bierbrouwerij EBB (nu Grolsch) en machinefabriek Thole. Naast de fabrieken werden wijkjes met arbeiderswoningen gebouwd, zoals het Roomveldje en Kroedhöfte. Door de groeiende concurrentie in het buitenland moesten tussen 1967 en 1977 alle textielfabrieken in Roombeek de deuren sluiten. De gebouwen kwamen leeg te staan en raakten in verval. Roombeek transformeerde van een bloeiend industriegebied in een verlaten wijk met verpauperde gebouwen.

Voor de rest bleef alles bij het oude. Zelfs beschadigingen en de aanwezige grafitti op de dragende kolommen en muren bleven gehandhaafd. Heel mooi is de verbinding met buiten. Door de grote ramen is de buitenwereld zeer aanwezig en blijf je je bewust van de fraaie situering van dit pand binnen het geheel van Roombeek: als afsluiting van de culturele as die de nieuwe wijk doorsnijdt en als toegangspoort tot de nieuwe kunstacademie ArtEz , die  in het andere deel van TETEM is gevestigd. Een baken in het hart van Roombeek, dat bewoners en bezoekers houvast geeft en tegelijkertijd op een plezierige manier een brug slaat tussen verleden en toekomst.

TETEM 1. Wonen in een oude dekenfabriek
In het noorden van Roombeek in Enschede, aan de Stroinksbleekweg, liggen twee karakteristieke gebouwen van voormalige dekenfabriek TETEM. De fabriekspanden werden in 1915 gebouwd. In 1969, aan het begin van de crisis in de Twentse textielindustrie, viel het doek. Het huidige bestemmingsplan is een combinatie van TETEM kunstruimte [begane grond] en 24 wooneenheden waarvan 21 ruime lofts en 3 penthouses.. De monumentale delen van deze voormalige dekenfabriek trotseerden de tand des tijds en zijn inmiddels op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

TETEM 1. Wonen in een oude dekenfabriek
In het noorden van Roombeek in Enschede, aan de Stroinksbleekweg, liggen twee karakteristieke gebouwen van voormalige dekenfabriek TETEM. De fabriekspanden werden in 1915 gebouwd. In 1969, aan het begin van de crisis in de Twentse textielindustrie, viel het doek. Het bestemmingsplan is een combinatie van TETEM kunstruimte  [begane grond] en 24 wooneenheden waarvan 21 ruime lofts en 3 penthouses geworden. De monumentale delen van deze voormalige dekenfabriek trotseerden de tand des tijds en zijn inmiddels op de gemeentelijke monumentenlijst ook geplaatst.
TETEM1 en 2 aan de Stroinksbleek bieden veel kansen voor uitwisseling met de andere culturele en creatieve partners in de buurt. De Stroinksbleek wordt daardoor een hotspot in een culturele omgeving die een bijzondere markering van het noordelijke uiteinde van de Cultuurmijl vormt.
TETEM1 Lofts, Appartments & Penthouses  
Wonen in TETEM1 betekent bijzonder prettig leven in het industrieel erfgoed van Roombeek: luxe wonen in een boeiende, inspirerende omgeving.
Bijzondere kenmerken zijn o.a. de extra grote vensters, die zorgen voor een enorme hoeveelheid licht in de hoge ruimtes. Deze prachtige appartementen en penthouses zijn zo ontworpen, dat er veel ruimte blijft voor uw individuele invulling.
In het gebouw werden 21 appartementen en 3 unieke penthouses gerealiseerd. Bijna alle appartementen zijn op het zuiden gesitueerd en beschikken over ruime balkons die gelegen zijn aan een groen wijkpark en fraai uitzicht bieden op de wijk Roombeek en de stad Enschede. De appartementen beschikken over een plafondhoogte van maar liefst 3,5 meter en zijn allen standaard uitgevoerd met vloerverwarming.
Alle appartementen hebben een ruime hal met garderobe, een royale living met open keuken, een complete badkamer, twee heerlijke slaapkamers en ze beschikken over voldoende bergruimte. Het unieke aan de penthouses is dat ze alle drie verschillend qua indeling zijn, over maar liefst drie slaapkamers beschikken en prachtige glazen puien hebben voor volop daglicht. De penthouses beschikken over ruime dakterrassen en enkele appartementen op de eerste verdieping hebben rechtstreeks aansluiting op de daktuin boven de parkeergarage. Het parkeren geschiedt in een veilige parkeergarage die binnendoor bereikbaar is.
Lees meer: https://www.tetem1lofts.nl/