De koeltorens van de voormalige textielfabrieken in Enschede.
De koeltoren van de firma van Heek & Co gelegen tussen de Molenstraat en Parallelweg. (fotograaf onbekend)
Bij veel (oud- )Enschedeërs zijn de koeltorens van Van de firma van Heek & Co nog altijd een begrip. Het waren indrukwekkende houtconstructies die met enige regelmaat waterdamp produceerden, terwijl het vallende water een indrukwekkend geluid maakte.
Hoe werkte de voormalige koeltoren van Van Heek & Co?
Het gebouw bestaat uit een houten toren die op een stenen fundament rust die tevens dienstdoet als een vergaarbak voor het afgekoelde water. Het condensatiewater wordt met een stoompomp in de textielfabriek aan de Kremersmaten via een buisleiding naar de koeltoren geleid en vervolgens naar een reservoir op een hoogte van 6 meter gestuwd.
Vanuit dit reservoir valt het water naar beneden, doch het wordt in zijn val telkens onderbroken door een aantal plankjes die in een richting van het vallende water zijn aangebracht. Daar de temperatuur van het vallende water hoger is dan die van de lucht, zal de laatste bij voortdurende aanraking met het condensatiewater warmer worden. Als gevolg daarvan stijgt de lucht op en ontstaat er trek, waardoor dus verse koude lucht de koeltoren binnenstroomt, wat het afkoelen van het warme water bespoedigt. Het water loopt over een hellende vloer in de vergaarbak en vervolgens in het waterreservoir buiten.
De ontwerptekening links geeft de principewerking aan van de koeltoren.
Het condensatiewater wordt met een stoompomp vanaf de fabriek op een hoogte van 6 meter in de koeltoren gestuwd. Uit een reservoir wordt het warme water over plankjes geleid, waardoor het water afkoelt.
Uiteindelijk komt het water in het reservoir op de begane grond van de koeltoren. Door het afkoelen van het water ontstaat er waterdamp dat via de top van de koeltoren wordt afgevoerd.
De totale hoogte van de koeltoren bedroeg 20 meter en de breedte 12 meter.