Balengebouw Roombeek
BALENGEBOUW
Balengebouw.
Het balengebouw van de voormalige textielfabriek de Bamshoeve werd gebouwd in 1907. Het balengebouw was gesitueerd aan de spoorlijn van Enschede naar Lonneker waardoor goederenwagons gemakkelijk balen katoen konden ophalen en afgeven. In de Enschedese textielfabrieken werd voornamelijk katoen verwerkt tot stoffen. Het verplaatsen van katoenbalen in Enschede was dan ook een bekend straatbeeld.
Na het faillissement van de Katoenspinnenrij de Bamshoeve in 1973 is het Balengebouw steeds meer in verval geraakt. Nadat het Balengebouw tijdens de vuurwerkramp op 13 mei 2000 aanzienlijke bouwkundige schade had opgelopen werd besloten om het Balengebouw te verbouwen tot een culturele bestemming als museum. Het ontwerp van deze spectaculaire transformatie is een samenwerking tussen architectenbureau Search en Rem Koolhaas.
De gevel van de nieuwe aanbouw is uitgevoerd in betonnen gevelelementen, door Westo Prefab Betonsystemen geproduceerd, met dezelfde kleur als de bakstenen gevels van het balengebouw. Op deze gevel is een foto van de omslag van Jan Cremer’s eerste boek ‘Ik, Jan Cremer’ afgebeeld.
In 2007 heeft de woningbouwcorporatie de Woonplaats het gebouw voor een symbolisch bedrag overgenomen van de gemeente Enschede. Vervolgens heeft de woningbouwcorporatie de Woonplaats het gebouw voor miljoenen gerenoveerd naar een ontwerp van Bjarne Mastebroek en Rem Koolhaas met als doelstelling het Jan Cremer museum.
Het lukt echter niet om voldoende financiële middelen te verkrijgen en de verhouding met Jan Cremer werd danig verstoort. Het gemeentelijk monument heeft jarenlang leeg gestaan en Frans Kooiker directeur van de Woonplaats was naarstig op zoek naar een koper of huurder.
In 2015 is het Balengebouw uiteindelijk verkocht aan Huub Punte en John Landewe en werden er plannen gemaakt voor een nieuwe bestemming..
In de loop van 2017 zal de Twentse Courant Tubantia haar definitieve intrek nemen in het Balengebouw in de wijk Roombeek. Volgens hoofdredacteur Martha Riemsma ligt het in de bedoeling om hier een mediahuis voor Twente te ontwikkelen. Nadat de vestiging aan de Getfertsingel door reorganisatie te groot was geworden is TC Tubantia verhuisd naar het Ondernemingshuis aan de Hengelosestraat. Gezien de ambities van TC Tubantia biedt het Balengebouw meer mogelijkheden voor het ontwikkelen van een mediahuis, aldus Martha Reimsma.
Bron: TC Tubantia.
Per 2 janauri 2017 is het architectenbureau Leijh, Kappelhoff, Seckel, Van den Dobbelsteen [LKsvdd] gevestigd in het Balengebouw. Het bureau met ruim 20 medewerkers is gehuisvest op de tweede en derde etage van het Balengebouw. Het architectenbureau was voorheen gevestigd in de Telgenflat in Hengelo.