Een snelle, laagdrempelige en goedkope procedure.

Vanaf juli 2019 is het voor bedrijven en burgers mogelijk om -in het kader van een pilot- een civiel geschil aan de Overijsselse overlegrechter voor te leggen. De Overijsselse overlegrechter is een initiatief van de rechtbank Overijssel (locaties Zwolle, Almelo en Enschede). U hoeft geen schriftelijke stuk op te stellen, u kunt zich met een simpel aanmeldformulier aanmelden. De zitting wordt dan op korte termijn gepland. De rechter onderzoekt samen met partijen in overleg of ze er onderling uit kunnen komen. Lukt dat niet? Dan hakt de rechter alsnog de knoop door. Het blijft dus wel een rechtszaak.
Welke zaken behandelt de overlegrechter?
De Overijsselse overlegrechter behandelt geschillen die gaan over burenruzies, consumenten, geldvorderingen, schades, huur of arbeid. Zaken kunnen (maar hoeven niet) op voorstel of met behulp van een buurtbemiddelaar of mediator worden voorgelegd. Bestuurszaken en familiezaken worden niet door de Overijsselse overlegrechter behandeld. Er zijn nog meer soorten zaken die worden behandeld. Daarover kunt u meer uitleg krijgen als u contact opneemt met het bureau van de Overijsselse overlegrechter.
Een zaak starten
Wilt u een zaak starten? Lees dan eerst aan welke voorwaarden uw zaak moet voldoen. Als uw zaak aan de voorwaarden voldoet, dan vult u het aanmeldformulier in. De zitting wordt dan op korte termijn gepland.
Meer informatie over de Overleg Rechter klik HIER
Heeft u vragen over een procedure bij de overlegrechter? Neem dan gerust contact op met het bureau van de Overijsselse overlegrechter: 06 11 34 76 55 of mail naar overlegrechter@rechtspraak.nl.