De eerste Enschedese parochiekerk sinds de Reformatie verrees op de Oude Markt in 1842. Dit neoclassicistische gebouw, ontworpen door Christiaan Kramm, werd tijdens de stadsbrand in 1862 verwoest en in 1863 vervangen door een neogotische kerk naar ontwerp van H.J. van den Brink. Deze kerk was in de jaren twintig aan vervanging toe. In 1931 kregen architecten H.W. Valk en J.H. Sluijmer de opdracht samen een nieuwe kerk te ontwerpen. Onbekend is welk aandeel elke architect had in het ontwerp. Van de nieuwe kerk werd de eerste steen gelegd door pastoor W.A. Rademaker op 25 juli 1932, het feest van Sint Jakobus de Meerdere.
Impressie van Jacobuskerk van architect Johan Sluymer
In de Jacobuskerk is het verdwalen in verhalen aan de hand van Joop van der Woning. Mannen van naam, dertigers toen, lieten er tachtig jaar geleden hun beelden achter of brandschilderden ramen. Koster Joop weet
hoe en waarom.
De St. Jacobuskerk te Enschede is na een anderhalf jaar durende restauratie in mei 2011 opgeleverd.
Grote delen van het koperen dak zijn vervangen, muren hersteld en al het glas in lood is gerestaureerd.
Restauratie Jacobus de Meerdere Kerk
De klokken van de Jacobus kerk.
In 1944 werd door de Duitse bezetter een luidklok in beslag genomen.het was de luidklok in het Angelustorentje achter het hoofdaltaar. De klok met het jaartal 1572 en de naam Zutphen. Volgens de toenmalige koster was het een slanke klok met een geschat gewicht van 300 kg.
De grote luidklok werd aangeschaft via een succesvolle inzamelingsactie van de koorzangers. De klok is vervaardigd door de firma Eijsbouts Asten De klok is gewijd en in gebruik genomen in 1958 tijdens het 25 jarig bestaan van de kerk. De kosten van de klok waren 11.575,00 gulden excl. de klokkenstoel.
De diameter van de klok is 1.30 mtr, en het gewicht 1380 kg.
Het opschrift van de klok luid: "Quarta seculi parte elapse postquam nova st. Jacobi Ecclesia solemniter erat consecrata Paroeciani universi me dd. et Jacobum Mariam vocari voluerunt"
De daarop drie nieuwe klokken zijn eveneens vervaardigd door de firma Eijsbouts Asten en werd gefinancierd door het cadeaufonds en donaties, De grootste van de drie weegt 100 kg. en heeft de toonsoort "fis" . De tweede klok weegt 75 kg. en heeft de toonsoort "gis ". De derde klok weegt 55 kg. en heeft de toonsoort "ais "