Stadsbegraafplaats Espoortstraat
Deze begraafplaats is ontstaan in 1829 nadat bij Koninklijk besluit op 1 januari 1829 het begraven in kerken verboden was gesteld. In de 19e eeuw was het gebruikelijk dat de elite begraven werd in de kerk. Alle overige burgers werden rondom de kerk begraven. Na het verbod om overledenen in de kerk te begraven werden een tweetal locaties uitgekozen als nieuw kerkhof namelijk aan de Deurningerstraat “Het Boerenkerkhof” en aan de Espoortstraat. Beide kerkhoven worden op 1 januari 1829 in gebruik genomen.
Aangezien de beide kerkhoven als snel te klein waren besloot de gemeente Enschede een nieuw kerkhof aan te leggen aan de Noord Esmarkerondweg. Op 1 november 1899 werd dit kerkhof in gebruik genomen en op het kerkhof aan de Espoortstraat werden geen nieuwe huur en eigen graven meer uitgegeven. Op 17 mei 1924 is de begraafplaats aan de Espoortstraat definitief gesloten.
Het stadskerkhof aan de Espoortstraat was eigendom van de Hervormde Gemeente in Enschede en werd vervolgens overgedragen aan de gemeente Enschede. De stichting Enschedese Historische Begraafplaats de Espoort onder voorzitterschap van Frans Roeloffzen heeft zich lange tijd bekommerd over de begraafplaats en heeft ook restauraties laten uitvoeren zoals de kerkhofmuur.
STADSBEGRAAFPLAATS ESPOORTSTRAAT. [Rijksmonument]