PAND met vijf traveeën brede zandstenen gevel en met balkon op twee korintische zuilen. Schilddak met hoekschoorsteen en ronde dakkapel; ramen met geprofileerde omlijsting, middenraam met guirlandes. Circa 1800.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Het deftige herenhuis aan de Langestraat 41 in het centrum van de stad is één van de oudste gebouwen van Enschede. In de volksmond wordt het ook wel het ‘Jannink huis’ genoemd, vernoemd naar de firma Gerh. Jannink & Zn, die het pand na 1910 als kantoor in gebruik had. Het staat echter ook bekend als het ‘Roessingh huis’, een verwijzing naar de fabrikant Hendrik Jan Roessingh, die het pand in 1803 liet bouwen ter gelegenheid van zijn huwelijk met Johanna Berendina van Heek. Hun enige zoon Johannes kocht in 1829 het Singraven in Denekamp.
Het Janninkshuis is sterk neoclassicistisch. Het heeft een symmetrische voorgevel met in het midden de entree, die wordt beschut door een balkon op korintische zuilen. Het balkon heeft een gietijzeren balustrade en op de gevel erboven is een slinger aangebracht. Het huis heeft een plint van Bentheimerzandsteen en wit gepleisterde gevels. In de gevel zijn schuifvensters aangebracht met eenroedenverdeling. De entree is geplaatst in een rondboog met bovenlicht, waarin een sierplaat is aangebracht. Ook de deuren zijn versierd met slingers. De dakrand is voorzien van een sierlijst, met in het midden een klokvormige gevelbekroning met een rond venster. Op beide hoeken van het schilddak is een bakstenen schoorsteen geplaatst. Het huis is omsloten door de naast- en achterliggende bebouwing en ligt direct aan de straat.
Tijdens de grote stadsbrand van 1862 brandde het Janninkshuis bijna volledig af, alleen het geraamte resteerde. Kort na deze catastrofale gebeurtenis werd het pand herbouwd, waarna het in 1881 in handen kwam van de bankiersfirma B.W. Blijdenstein jr. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het huis door bombardementen zwaar beschadigd en werd het opnieuw herbouwd. Sinds die tijd heeft het diverse functies gehad, momenteel is het in gebruik als winkel- en kantoorpand.
Bron: Architectuurgids gemeente Enschede.
Het pand was eigendom van de gemeente Enschede. Eind 2014 is het pand aangekocht door de heer Richard Bökkerink voor een bedrag van € 585.000,00. Voorwaarde was wel een aanpassing c.q. wijziging van het bestemmingsplan c.q. de omgevingsvergunning. De uiteindelijke bestemming van het fraaie pand is tot op heden niet bekend.
Het Janninkhuis op 7 september 1923 bij het bezoek van koningin Wilhelmina aan Enschede ter gelegenheid van haar 25 jarig regeringsjubileum.
De tramrails zijn nog duidelijk in het wegdek te zien evenals de ophang elementen voor de hoogspanningsleidingen.
Tijdens de Tweede Wereld Oorlog in september 1942 is het Janninkhuis bij een bombardement zwaar beschadigd. Alleen de voorgevel bleef nog enigszins in stand terwijl het achterhuis totaal is weggebombardeerd. Na de oorlog is het huis weer gerestaureerd.