Appartementencomplex Tivoli Oldenzaalsestraat

Tivoli

 Wat ging er aan vooraf?

Tivoli Trefcentrum voor katholieke arbeiders

Dit gebouw is oorspronkelijk in 1891 gebouwd als gebouw Tivoli, bedoeld voor katholieke arbeiders en gesticht op initiatief van Alphons Ariëns. Onder de oudere Enschedeërs zullen er zijn, die zich Tivoli blijven herinneren als het centrum, waar op zondagen de katholieke arbeiders bij elkaar kwamen. Tivoli waar op gezette tijden dansavonden plaats vonden en waar, om de zoveel jaren, missietentoonstellingen werden gehouden, georganiseerd door missiepaters, die daar artikelen tentoonstelden uit gebieden, die wij nu met ,,Derde Wereld" aanduiden, terwijl levende apen voor een zo natuurgetrouw mogelijk decor moesten zorgen.
De architect van Tivoli was Joseph Cuypers (1861-1949), die ook de nabijgelegen St. Josephkerk (1894) ontwierp. In 1902 werd op initiatief van Alphons Ariëns Concordia aan de Oude Markt gebouwd en kwam daardoor een einde aan Tivoli. In 1939 werd het gebouw verkocht aan Het Apostolisch Genootschap. Het Apostolisch Genootschap is een religieuze beweging gericht op humaniteit. Het genootschap telt in Nederland zo'n 15.000 actieve leden, verspreid over bijna 70 gemeenten. De gebouwen noemt men een Plaats van Samenkomst.
In 2006 is het gebouw gerestaureerd en is nu ook een gemeentelijk monument.

 

  Alphonse Marie Auguste Joseph Ariëns. (1860 - 1928)

Het was de jonge priester Alphons Ariëns die het initiatief nam voor de bouw van Tivoli aan de Oldenzaalsestraat. Maar ook het gebouw Concordia was zijn initiatief. Ariëns werd geboren in Utrecht, als zoon van de advocaat Adriaan Willem Karel Ariëns en de huisvrouw Lisette Christine Antonia Povel. Na zijn studie in Rome In 1886 keerde hij terug naar Nederland. Hij werd benoemd tot kapelaan van de St. Jacobusparochie in Enschede en spoorde daar in 1889 enkele katholieke wevers aan om een katholieke arbeidersvereniging op te richten. In 1891 gaf hij de aanzet tot de oprichting van de Rooms Katholieke Twentsche Fabrieksarbeidersbond, die hij in 1895 liet opgaan in de katoenbewerkersbond Unitas. Ook richtte hij het Kruisverbond tegen alcoholisme op. 

Het kerkgebouw is gelegen aan de Oldenzaalsestraat huisnummer 158. In 2017 is de kerkfunctie voor het Apostolisch genootschap opgeheven en de kerk gesloten.
Er zijn nu concrete plannen om het pand te herontwikkelen naar een appartementencomplex en inmiddels heeft het pand een woonfunctie gekregen.