Halle Boerderij Keupersweg 53
Deze Halle Boerderij is gelegen aan de Keupersweg aan de rand van de Westerval De boerderij heeft een opvallende detaillering en is een gemeentelijk monument. Het belang van deze Twentse boerderij is gelegen in haar traditionele opzet, constructie en materiaalgebruik. De hoofdvorm van de boerderij is gaaf. Het is een 18e eeuwse boerderij, geheel gebouwd in baksteen op een plint van Bentheimer zandsteen, met een met pannen gedekt zadeldak en houten topgevels. De voorgevel heeft roedenvensters. In deze gevel bevindt zich ook een gevelsteen uit 1788 met de volgende tekst:
AL DIE OP GOD '
VERTROUD:HEEET '
WELGEBOUD:
H:R:Y:P
ANNO:1788
Bij de boerderij bevindt zich ook nog een put.
HALLEBOERDERIJ,
gebouwd rond 1890 en gelegen aan de Keuperweg. Van de boerderij is vooral de voorgevel in oorspronkelijke staat. Het bedrijfsgedeelte is voor de bescherming van ondergeschikt belang.
Omschrijving
De boerderij is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond, in baksteen, onder een met muldenpannen gedekt zadeldak. De voorgevel heeft geheel links een venster met roedeverdeling en bovenlicht. Daarnaast bevindt zich de entree met bovenlicht.Rechts van de entree bevinden zich drie vensters met roedeverdeling met een bovenlicht. Alle gevelopeningen bevinden zich onder een strek met ronde hoeken en aanzet-en sluitstenen.
Onder de vensters bevindt zich een doorlopende onderdorpel. In het dakvlak bevindt zich een band van gele en zwarte baksteen met een zaagtand. De geveltop heeft twee gietijzeren roosvensters met daarboven in de nok een beschot.
Waardering
De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden, die tot uitdrukking komen in :
- de gaafheid van het hoofdvolume en de detaillering; met name van de voorgevel
- de beeldbepalende situering van de boerderij
- de typologie; hallehuisboerderij uit eind negentiende eeuw
Objectnummer : ES430
Adres : Keuperweg 53
Postcode + plaats : 7547 PL Enschede
Naam object :
Oorspronkelijke functie : boerderij
Huidige functie : boerderij
Datering : ca. 1890
Aantal bouwlagen : 1
Kapvorm : zadeldak
Materialen
Gevels : baksteen
Dakbedekking : muldenpannen
Kozijnen :
Bijgebouwen e.d.