Vrijstaand Herenhuis dat in 1907 is gebouwd in opdracht van de textielfabrikant H. ter Kuile. Het Herenhuis is gebouwd in de sobere 18e eeuw stijl. In verband met de huidige kantoorfunctie is de achtergevel door een recente aanbouw enigszins gewijzigd.
Beschrijving van Vrijstaand herenhuis
Inleiding
Vrijstaand HERENHUIS dat in 1907 is gebouwd in opdracht van de fabrikant H. ter Kuile in een sobere Um 1800-stijl. In verband met de kantoorfunctie is de achtergevel (W) door een recente aanbouw enigszins gewijzigd. Inwendig zijn de indeling van het pand en enkele oorspronkelijke interieurelementen bewaard gebleven. Het pand staat op de hoek van de Piet Heinstraat (oostgevel) en de M.H. Trompstraat (zuidgevel) schuin tegenover het voormalige bankgebouw van de Twentse Bank aan het Hoedemakerplein (Hoedemakerplein 1).
Het maakt onderdeel uit van de villawijk De Stadmaten tussen de Parkweg en de Emmastraat die in 1907 naar een ontwerp van de ingenieur J.J.L. Bourdrez is aangelegd op de lokatie van de oude stadsweide. In de jaren daarna zijn in het gebied grotendeels vrijstaande herenhuizen van voornamelijk fabrikanten gebouwd. Hoewel de stedebouwkundige structuur van de wijk is aangetast zijn op markante lokaties enkele van deze woonhuizen bewaard gebleven, zoals dit pand aan het Hoedemakerplein.
Omschrijving
Onderkelderd pand van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond met een risaliet en serre aan de voorgevel (O) en tegen de noordgevel een lage aanbouw onder plat dak. Het samengestelde deels afgeknotte schilddak is gedekt met grijze Hollandse pannen. De gevels zijn boven een hoge hardstenen plint met afzaat opgetrokken in rode baksteen. De plint risaleert onder de met schijnvoegen gemetselde (hoek-)lisenen. De vensters zijn voorzien van recht gesloten tienruits bovenlichten onder strekken. In de plint keldervensters met diefijzers. De entree bevindt zich in de meest rechtse van de drie vensterassen van het risaliet rechts aan de voorgevel (O).
 Een hardstenen stoep van vijf treden met een eenvoudige ijzeren leuning leidt naar de paneeldeur tussen houten pilasters onder een halfrond bovenlicht met radiale roedenverdeling. De luifel in de vorm van een geknikte segmentboog met geprofileerd lijstje rust op consoles. Links van het risaliet een grote houten serre onder een balkon met balustrade van gedraaide balusters. In de plint onder de serre een gemetselde trap naar een kelderingang met dubbele deur.
 Op de natuurstenen gevelstenen aan weerszijden van de balkondeuren boven de serre staat "Anno 1907". In de zuidgevel langs de Trompstraat een opvallend groot samengesteld kozijn met vier vensters onder een geprofileerde lijst. De noordgevel heeft een onregelmatige vensterindeling met iets rechts van het midden een grote erker met drie vensters en links daarvan een tweede ingang.
De dakkapellen zijn identiek uitgevoerd met wangen en een segmentboogvormig fronton met zonnestraal-achtige versiering. De twee dakkapellen aan de zuidgevel zijn samengevoegd tot één grote kapel. De hal heeft een originele tegelvloer van rode tegels met zwarte accenten en een haardpartij met achterwand van rode geglazuurde baksteen. De schoorsteenmantel is uitgevoerd als een hoofdgestel met triglyfen op zwarte zuilen met entasis. Boven de rondboog van de vuurplaats een tableau van geglazuurde tegels.
De omlijsting van de paneeldeuren bestaat uit gecanneleerde pilasters en een hoofdgestel met triglyfen en cassettes op het fries. Het trappenhuis in dezelfde stijl heeft getordeerde balusters en een rijk versierde trappaal.
Waardering
Herenhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege: - de sobere Um 1800-bouwstijl - de gave interieuronderdelen in historiserende stijl - de redelijke mate van gaafheid van het exterieur - de beeldbepalende situering op de hoek van de Piet Heinstraat en de M.H. Trompstraat aan de rand van het Hoedemakerplein in De Stadsmaten
(bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)