Begin oktober komen de Europese leiders in Brussel bijeen om te spreken over de hernieuwde toelating van glyfosaat.
Dit onkruidbestrijdingsmiddel wordt door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 'waarschijnlijk kankerverwekkend' genoemd. Desondanks ligt opnieuw het voorstel op tafel om dit bestrijdingsmiddel weer voor 10 jaar toe te staan in Europa! En nu is duidelijk dat ook de Nederlandse regering van plan is om Monsanto groen licht te geven om dit omstreden bestrijdingsmiddel nog weer tien jaar toe te staan.
De druk is hoog. Chemiebedrijf en producent van glyfosaat Monsanto lijkt zelfs wetenschappers voor haar karretje te hebben gespannen om de risico’s van dit onkruidbestrijdingsmiddel te verdoezelen. Deze fabrikant van RoundUp ligt zwaar onder vuur om het manipuleren van wetenschap om te voorkomen dat glyfosaat verboden wordt. Dat mogen we niet over onze kant laten gaan! Het voorzorgsbeginsel, dat vastligt in Europese wetgeving, bepaalt dat onze gezondheid niet de dupe mag worden van wetenschappelijke twijfel en discussie. Dat principe is nu in gevaar, en als we niks doen, zitten we ondanks al onze protesten en acties de afgelopen jaren straks alsnog voor tien jaar vast aan glyfosaat!
Voor ons is het duidelijk: mogelijk kankerverwekkende stoffen als glyfosaat horen niet thuis in ons voedsel en drinkwater.
We moeten dus nu actie komen. De Tweede Kamer vergadert op 4 oktober over het Nederlandse standpunt in Europa. Doe met ons mee en roep onze volksvertegenwoordigers op ons voedsel en drinkwater te beschermen tegen mogelijk kankerverwekkende stoffen. Teken en deel de oproep van foodwatch en zorg er samen met ons voor dat Nederland Nee zegt tegen glyfosaat.
Bron: Foodwatch. [2017]
LAATSTE NIEUWS OVER GLYSOFAAT
Europeanen mogen de omstreden onkruidverdelger glyfosaat nog zeker vijf jaar gebruiken. Maandag 28 november 2017 schaarden achttien EU-lidstaten, waaronder Nederland, zich achter een voorstel van de Europese Commissie om de vergunning voor het middel met vijf jaar te verlengen. Negen landen stemden tegen.
Over het middel is veel onenigheid. Boeren gebruiken de verdelger - die ook bekend is onder de merknaam Roundup - om akkers onkruidvrij te krijgen. De effectiviteit is hoog, maar er is twijfel over de veiligheid van het middel. De verdelger zou alleen planten moeten laten sterven, maar uit sommige onderzoeken zou blijken dat het middel mogelijk kankerverwekkend is.
De instanties die door de Europese Commissie zijn geraadpleegd, zien echter geen risico's voor de volksgezondheid. Daarom wilde het dagelijks bestuur van de EU in eerste instantie de vergunning voor glyfosaat met tien jaar verlengen, maar onder druk van vele EU-landen werd er uiteindelijk een compromis van vijf jaar op tafel gelegd.
Bron: EU.
5 redenen om glyfosaat te verbieden
1. Glyfosaat schaadt meer dan alleen onkruid
Er is steeds meer bewijs dat glyfosaat ook andere organismen aantast, zoals:
-
waterdieren: kikkers, padden en vissen;
-
schimmels en wormen die de bodem gezond houden.