DE ROOMS KATHOLIEKE KERK VAN ALTIJDDURENDE BIJSTAND

DE ROOMS KATHOLIEKE KERK VAN ALTIJDDURENDE BIJSTAND ook wel genoemd de Maria kerk is gelegen aan de Deurningerstraat en is een gemeentelijk monument. De kerk is gebouw in 1926 naar een ontwerp van architect J. Stuyt uit den Haag en vervolgens uitgevoerd door architect Joh. Sluymer uit Deventer. Stuyt geldt als een van de belangrijkste Nederlandse kerkenbouwers van de 20e eeuw.
Voor de katholieke zuil ontwierp hij bovendien kloosters, ziekenhuizen en scholen. In de Limburgse mijnstreek verrezen enkele woonwijken volgens ontwerpen van Stuyt. Stuyt had van 1908 tot 1917 een kantoor in Amsterdam. Daarna woonde hij, tot zijn overlijden, in Den Haag. Het hoofdaltaar is ontworpen door de edelsmeden Brom uit Utrecht.
In verband met een reorganisatie van het aantal katholieke kerken in Enschede staat deze kerk op de nominatie om te worden gesloten. Op dit moment [januari 2019] worden er onderhandelingen gevoerd met de Syrisch Orthodoxe Kerk over de verkoop van de R.K. Kerk.
De naastgelegen pastorie van de kerk is eveneens een gemeentelijk monument. De pastorie is ontworpen door de architect N. Rugter uit Bussem. In 1926 werd met de bouw gestart, een jaar na de bouw van de naastgelegen kerk. De pastorie is inmiddels als woonhuis in gebruik en maakt geen deel meer uit van de kerk.
 
                                                 De voormalige pastorie van de Maria Kerk is nu een woonhuis