MOSKEE AAN DE ATJEHSTRAAT GEMEENTELIJK MONUMENT.
In de Atjehstraat is door de Apostolische gemeenschap in 1921 een nieuw verenigingsbouw met bijbehorend woonhuis bouwen. Gerrit A. Arragon maakte het ontwerp van de gebouwen. Het werd een zaalkerk met een ruime kerkzaal met een onbelemmerd uitzicht op het altaar.De constructie van de kerk bestaat uit vier gelamineerde houten Nemaho spanten waarmee een grote overspanning van de kerkzaal kon worden bereikt. Deze spanten waren een uitvinding van Karl Friedrich Otto Hetzer ( 1846-1911).
DE HOUTEN SPANTEN CONSTRUCTIE VAN DE KERKZAAL
KARL HETZER UITVINDER VAN DE SPANTEN .
In het oorspronkelijke ontwerp stond op de nok van het dak een klokkenstoel. Het gebouw is in de loop der tijd verschillende keren aangepast. Naast de kerk werd een dienstwoning gebouwd. Oorspronkelijk waren de gevels uitgevoerd in schoon metselwerk. De woning is in een later stadium gepleisterd in een eclectische stijl.
De kerk en de woning zijn waardevol vanwege de beeldbepalende ligging aan de Atjehstraat. De kerk en het woonhuis zijn eveneens waardevol vanwege de ensemblewaarde van hoofd en bijgebouw. De architectuurhistorische waarden kenmerken zich door de detaillering van het metselwerk en de Nemaho Spanten
De panden Atjehstraat 27 en 29 zijn in 1921 gebouwd als verenigingsgebouwen voor de Hersteld Apostolische gemeenschap. Nu zijn er een moskee en theehuis in gevestigd. Erfgoedorganisaties hebben aan B&W gevraagd om deze panden aan te wijzen als gemeentelijk beschermd monument. Het Oversticht heeft de panden onderzocht en gewaardeerd en zij adviseert B&W om nr. 27 aan te wijzen als monument en zij geeft in overweging om nr. 29 de aanduiding 'karakteristiek' te geven in het bestemmingsplan. De gemeentelijke monumentencommissie heeft gelijkluidend geadviseerd en de aanvragers kunnen zich hierin vinden.
28 februari 2020
Het bestuur van de Selemiye moskee aan de Atjehstraat in Enschede heeft alsnog bezwaar gemaakt tegen de monumentstatus van de moskee. Het bestuur verwacht een aanzienlijke waardevermindering van de moskee door de monumentstatus. De gemeente Enschede is van mening dat onvoldoende is aangetoond dat er sprake is van waardevermindering.
Het interieur van de moskee.
WEBPAGINA 2 (1)
WEBPAGINA 4 (1)
WEBPAGINA 5 (1)
WEBPAGINA 6 (1)
WEBPAGINA 7 (1)
WEBPAGINA 9 (1)