KLEINE KERKJE BUURSE

De Stichting Kerkelijk Erfgoed Buurse is op 29 december 2015 opgericht omdat de kerkvoogdij van de hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse het kerkgebouw van de Hervormde Kerk in Buurse wilde afstoten en de gemeenschap van Buurse het gebouw wilde behouden voor religieuze en maatschappelijke doeleinden. Daarnaast het bevorderen van het gebruik van de kerkgebouwen voor kerkelijke, sociale en maatschappelijke doeleinden.
Het gebouw is formeel aan de eredienst ontheven, maar er worden nog wel oecumenische diensten gehouden. De stichting is opgericht vanuit de visie dat het belangrijk is om historisch, cultureel, religieus en kerkelijk erfgoed voor Buurse te behouden.
Dit geldt in het bijzonder voor het Hervormde Kerkje in Buurse dat beeldbepalend is voor het dorpsgezicht en waar generaties Buursenaren vanaf het jaar 1857 lief en leed hebben gedeeld.
Voor het realiseren van de doelstelling is het noodzakelijk dat het kerkgebouw met de bijbehorende tuin in goede staat blijven en dat er met regelmaat gebruik van het kerkje wordt gemaakt voor en door de gemeenschap. In de eerste plaats die van Buurse, maar daarnaast ook door de omgeving. De Stichting heeft als doel financiële middelen te genereren door middel van het organiseren van diverse activiteiten en het verhuren van het Kerkje voor evenementen.

Geschiedenis

 In 1854 werd in Buurse een eigen Kerkvoogdij opgericht. Op 20 september van dat jaar werd men door de Minister van Eredienst gemachtigd een hulpprediker te beroepen, waarvoor de gemeente Haaksbergen een rijkstractement van f. 400.- per jaar toezegde. Ook kreeg men van de Gemeente Haaksbergen vergunning tijdelijk de Buurser school als kerk te gebruiken.

Met ingang van 1 april 1855 werd de emeritus-predikant van Schokland C. Ribbius, als eerste predikant van Buurse benoemd, die op dezelfde dag zijn intrede deed in de hulpkerk.

Op 1 november 1857 kwam de nieuwe kerk gereed, welke werd ingewijd op 20 december van dat jaar. Buurse maakte vanaf het begin deel uit van Haaksbergse Hervormde Gemeente tot 1885, het jaar waarin zij pas zelfstandig werd. In dat jaar werd ook de eerste zelfstandige kerkenraad van Buurse bevestigd.

In het kerkje vinden zeer uiteenlopende activiteiten plaats.

In 1993 ging de Hervormde Gemeente Buurse weer samen verder met de Hervormde Gemeente Haaksbergen en de tenaamstelling werd Hervormde Gemeente Haaksbergen-Buurse.

In Nederland bestaat de Nederlands Hervormde Kerk niet meer sinds 1 mei 2004. Zij is gefuseerd met de Gereformeerde Kerk in Nederland en de Evangelisch-Luthers Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden. Zij heet nu PKN (Protestantse Kerk In Nederland)

De Hervormde Gemeente Haaksbergen-Buurse is niet gefuseerd met de Gereformeerde Kerk Haaksbergen. Beiden maken wel deel uit van de PKN. Meer informatie over de Hervormde Gemeente Buurse is te vinden in het boek “Historie der Kerken van Haaksbergen.”Jrg. 1973. Dit boek is in de bibliotheek van het Historisch Centrum Haaksbergen in te zien.

Bron: Stichting Kerkelijk Erfgoed Buurse.

Er vinden ook regelmatig concerten plaats