Korte geschiedenis van Schloss Senden.
Het Riddergoed Senden was in de Middeleeuwen onder de naam Bene Kamp genoemd in het bezit van de familie van Senden met de naam Benekamp. De erfgename van deze generatie, Cunegonde, huwde Alexander (Sander) Droste Kakesbeck (1357-1401). Zijn vader Albrecht was een broer van Heinrich Droste tot Vischering, stamvader van de latere baronnen en graaf Droste tot Vischering, die tot vandaag  zich bij het kasteel Vischering, de watertoren en de Darfeld Erbdrostenhof in Munster bevinden. Onder de naam Droste zu Senden werd een nieuwe familietak gevormd.
De zoon van Sander en Cunegonde, Lüdeke Droste (1405-1466), verbouwde het slot  als een festival huis in de vorm van een kasteel met slotgracht. Zijn zoon Sander II.  (1448-1502) bouwde het herenhuis in zijn huidige vorm, met zijn drie-trapgevel waarschijnlijk het oudste monument van zijn soort en een model voor de gebouwen van Westfalen Renaissance bewaard is gebleven.
Het kasteel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door Britse soldaten, deels verwoest en geplunderd. In 1957 verkocht het de familie Droste zu Senden, dat echter nog steeds het bijbehorende landgoed en het Senden'schen Hof in Münster bezit.
 De koper van het kasteel had daar eerst een commercieel schoolbestuur, vervolgens een ouderdomspensioen en uiteindelijk sinds de jaren tachtig tot eind jaren negentig een hotel, dat werd gesloten na een brand op de zolder. Daarna was het gebouw grotendeels leeg en huisvest alleen de sculptuur cursussen van de Art School Send. Gedurende deze tijd nam het steeds meer af, de eigenaar was geïnteresseerd in de verkoop. Het "Initiatief Schloss Senden" probeerde vanaf 2007 via verschillende activiteiten een nieuw gebruik van het kasteelcomplex te vinden en het gebouw te beschermen tegen verder verval. Uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Senden bleek dat met een marktwaarde van een half miljoen euro de renovatiekosten tussen zes en negen miljoen euro bedroegen.
De politieke gemeenschap heeft echter herhaaldelijk een financiële toezegging afgewezen. Nadat de eigenaar in 2014 zelfs met een sloop van het monument dreigde, kwam het tot de oprichting van de non-profit Friends of Schloss Send, die het pand verwierf en begin 2015 het gebouw voor dak en glaswerk beveiligd.
Sinds 2011 vindt er elke zomer in de zomer een middeleeuwse markt plaats, met inbegrip van het legerkamp, ​​binnen de muren van het kasteel  dat ondanks het verval  met indrukwekkende landschappen zeer populair is onder middeleeuwse fans van de regio. Het gebouw is een populaire bestemming voor fietstochten door het Münsterland en maakt deel uit van de "100 Schlösser-route", een fietsroute in de regio.

 

Schloss Senden omstreeks 1830

Iedere tweede zondag van de maand is er de mogelijkheid om het kasteel en de kasteeltuinen te bezoeken.
Trefpunt is de brug voor het kasteel om 15.00 uur
De prijs voor de excursie bedraagt € 4.50. U hoeft zich niet vooraf aan te melden.
Schloss Senden
Holtrup 3
48308 Senden - Duitsland