Joodse school Rotterdam

Oude Synagoge en Joodse school in de Stadsgravenstraat [1850 ]

In 1667 is er als sprake van Joodse inwoners in Enschede, maar het aantal joden groeide de daarop volgende jaren maar langzaam. In 1748 werden er synagoge diensten gehouden in een woonhuis. De gemeente Enschede bleef echter de gehele achttiende eeuw de vestiging van joodse inwoners beperken.
Na de Burgerlijke Gelijkstelling door de Staten Generaal van de Bataafse Republiek in 1796 name het aantal joden in Enschede toe en werden en synagoge diensten gehouden in een gehuurd kamertje in de Walstraat wat echter door de groei van het aantal joden al snel te klein werd.
In 1834 werd in de Stadsgravenstraat de eerste synagoge van Enschede ingewijd en was gebouwd met financiële steun van niet joodse inwoners van Enschede. Deze Synagoge is bij de Stadsbrand van 1862 geheel verloren gegaan. In 1865 kon men mede door een gift van 1000 gulden uit het gemeentelijk opbouwfonds een nieuwe synagoge bouwen. Links naast de Sjoel werd er ook een joodse school gebouwd. Na de verkoop in 1928 is de sjoel gesloopt maar de gevel van de joodse school bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds,  Het gebouw is een gemeentelijk monument.

Interieur Joodse school

Het overblijfsel van de Joodse school [ 2017 ]