Landhuis De Weele met op de voorgrond Fleur ter Kuile
Landhuis De Weele
De opdrachtgever W.H. van Heek is een telg uit een geslacht van zogenaamde' textielbaronnen'. Aanvankelijk was de familie eigenaar van een textielfabriek met eigen blekerij te Boekelo. Later ontwikkelde zich dit tot een textielveredelingsbedrijf. Voor de beschrijving van dit pand kan de architect zelf aan het woord worden gelaten: 'De opgave was in hoofdzaak twee grote vertrekken en een zeer grote veranda te omringen door enkele bij- en dienstvertrekken; benevens vele slaapkamers op de verdieping.
Het plan duidt voldoende aan hoe deze oplossing gevonden werd. De hoofdtrap mondt voor haar onderste gedeelte in een hal, doch is verder afgesloten door een deur, het geluid van boven dempende. Een betimmering met ingebouwde kasten, met banken enz. is langs de wanden van de traphal aangebracht.
De eetkamer is op eenvoudige wijze betimmerd en evenals bij de hal is de houtconstructie der zoldering zichtbaar gebleven. (Cypressenhout voor zoldering en betimmering, eiken voor trappen en vloeren).Uitwendig was bepleistering nodig wegens de slechte afwerking en kleur van de Twentsche steen, en wegens het landelijk aanzien werd een rieten dak gekozen; de kleuren der verven zijn sterk groen en sterk geel. Het geheel is min of meer symmetrisch opgelost.
Uit een interieurfoto blijkt dat het pand in een eenvoudige pseudo-oudhollandse stijl was ingericht. Het pand werd in 1916 verbouwd door middel van een aanbouw aan de achterzijde. In 1924 werd een keukengebouw aangebouwd. In 1952 is de veranda gewijzigd in een serre. De diverse verbouwingen hebben waarschijnlijk plaatsgevonden in verband met een functieverandering richting permanente bewoning.
Bron: NAi.
landhuis De Weele is een gemeentelijk monument.