Schloss Ringenberg
Aan de A3 bij Hamminkln ligt het kleine plaatsje Ringenberg.
In het stadje met de oude stadswal vind je ook het in 1300 gebouwde kasteel Ringenberg. Het kasteel kende vele eigenaren en werd vaak als residentie aangewezen. Dat hield in dat het vaak onbewoond was!

Snel door de jaren heen is dit de geschiedenis:

Een pestepidemie en de Dertigjarige Oorlog, hebben het kasteel geheel verwoest.
De broers Spaen beginnen in 1648 met de wederopbouw van het huis. Het jaartal "1661" op de windwijzer geeft de bouwtijd tot uiteindelijke voltooiing aan.
In 1945 werd bijna 40% van het kasteel en de stad Ringenberg verwoest door artillerie en luchtbommen waarna het kasteel door de toenmalige eigenaar beetje voor beetje werd hersteld.
In 1984 werd het gebouw geregistreerd als monument en drie jaar later als grondmonument.

In 1989 kwam het kasteel uiteindelijk in het bezit van de gemeente Hamminkeln die het doel hebben om het gebouw uit 1661 bijna in zijn geheel terug te brengen naar het origineel.
De kelder in de zuidvleugel herbergen een kleine verzameling archeologische vondsten, de overblijfselen van een historische oven en het origineel van de meervlaks zonnewijzer uit de 17e eeuw, waarvan je een replica kunt zien op de noordelijke binnenplaats.
Tegenwoordig is Kasteel Ringenberg een hotspot voor muziek, kunst en literatuur georganiseerd door de Derik-Baegert Society.
Schloss Ringenberg
Schlossstr. 8
D 46499 Hamminkeln
Tel.: 02852 9229