Beschrijving Fabriekscomplex Jannink
In 1900, naar Engels voorbeeld, ten behoeve van de textielindustrie ontstaan fabriekscomplex. Het gebouw, dat een vrijwel rechthoekige plattegrond heeft waarvan een der zijden enigszins is verlengd, omvatte oorspronkelijk twee bouwlagen met toren en bood plaats aan de stoomspinnerij. Al vrij spoedig werd de linkervleugel met een bijpassende bouwlaag verhoogd. De betonnen halve verdieping rechts van de toren is niet oorspronkelijk. Het gebouw is opgetrokken in een eclectiserende stijl. Van het donkere steen opgetrokken complex vertonen de bovenste twee bouwlagen en de bekroning van de toren de duidelijkst eclectiserende motieven. Voor het overige vertoont het gebouw een regelmatige indeling in traveeën van steeds drie of twee vensters met ijzeren roedeverdeling; de traveeën worden van elkaar gescheiden door een even uitspringende bakstenen lijst; waarop aangebracht een bakstenen ‘pilaster’, die ten halve hoogte steunt op een bakstenen uitkraging. De vleugel rechts van de toren is uitgevoerd met een lijst siermetselwerk ter begrenzing van de tweede bouwlaag. Hoekpilaster en kleinere pilasters zijn hier voorzien van een eenvoudige geschulpte bekroning in hardsteen. De meeste aandacht is gegeven aan de torenpartij: de twee gepaneelde houten ingangsdeuren aan de Haaksbergerstraat zijn voorzien van bovenlicht en worden bekroond door een eenvoudige houten hoofdgestel, dat rust op twee houten consoles. De tweede bouwlaag vertoont de detaillering van de rechtervleugel de derde en de vierde laag zijn uitgerust met ijzeren vensters en een beige geschilderde gelede natuurstenen omlijsting met sluitsteen in, met siermetselwerk afgezet, iets verzonken veld. De vier zijden worden bekroond door met zorg gedetailleerde geveltoppen, die zijn voorzien van een eenvoudig roosvenster in eveneens beide geschilderde en gelegde natuurstenen omlijsting; op de toppen een natuurstenen pinakel. De toren wordt gedekt door een met leien belegd afgeknot schilddak, dat is afgezet door een rijk bewerkte gietijzeren balustrade. De beide zijgevels zijn voorzien van een vlakke bedekking. In de rechtervleugel bevinden zich een stichtingssteen met het opschrift ‘E. Jannink Gz. 1900’ en een steen ter nagedachtenis aan H.E. Jannink met een portret van de gefusilleerde en het opschrift ‘Hendrik Engbert Jannink, Geboren 6 juli 1904 te Enschede. Gefusilleerd 5 sept. 1944 te Vucht’. Aan de achterzijde het machinehuis met schoorsteen.
Download HIER de volledige complex beschrijving van de Rijksdienst voor het Cultuur Erfgoed d.d. 16 september 1981.
Download de Scriptie “Functioneel en manifest de architectuur van de textielfabrieken in Twente 1850-1925” een Doctoraalscriptie Kunstgeschiedenis Universiteit Utrecht, februari 2006 M. Tuinstra
De “Muur”van het Janninkcomplex 2016
Aan de Haaksbergerstraat ter hoogte van het voormalige fabriekscomplex van Gerhard Jannink & Zonen staat de historische karakteristieke gevel die nu is opengewerkt en dient als entree en afscheiding van een parkeerplaats voor autobedrijf Auto Fischer. Eigenaar en directeur Ard Pongers van Auto Fischer is zich zeer bewust van het historisch restant van de voormalige textielfabriek. Vaak is de fabrieksmuur nog een dankbaar gespreksonderwerp voor Enschedeërs die een bezoek brengen aan de Ford garage. Achter deze muur was vroeger de weverij van Jannink gehuisvest. In 1970 was in het hoofdgebouw het Textielmuseum gevestigd dat inmiddels is opgegaan in het museum Twentse Welle. In het huidige fabriekscomplex zijn appartementen voor studenten. De schoorsteen van het fabriekscomplex is nog steeds gehandhaafd. Volgens de heer Pongers is het onderhoud van de muur een punt van aandacht ofschoon de tand des tijds ook wel gezien mag worden. Het open karakter van de muur is destijds bedacht door de architect Zwijman die eveneens het ontwerp voor de Ford garage heeft gemaakt. De muur van het fabriekscomplex is een gemeentelijk monument terwijl de fabriek een rijksmonument is.
De “Muur” van het Janninkcomplex 1988
De huidige eigenaar van het Jannink complex is de woningbouwcorporatie de Woonplaats in Enschede.
In 2015 is er ingrijpend onderhoud uitgevoerd dat zeker meer dan 1 miljoen euro heeft gekost. De provincie Overijssel heeft hier met een aanzienlijk subsidie aan bijdragen. De buitengevels zijn opnieuw gevoegd, isolatieglas is vervangen en kozijnen te vervangen. De voormalige textielmuseum ruimte op de begane grond staat al sinds 2007 leeg. Volgens de Woonplaats is verkoop nog steeds een optie maar het realiseren van aanvullende appartementen sluit de Woonplaats ook niet uit. Het groot onderhoud is in de tweede helft van 2016 afgerond.
Eind 2016 is de woningbouwcorporatie de Woonplaats een koopovereenkomst overeengekomen met projectontwikkelaar Hans Kloosterman van Kloos2 uit Delden. Het betreft hier de begane grond waar vroeger het Textielmuseum was gevestigd. Het ligt in de bedoeling om op deze plaats een gezondheidscentrum te realiseren. Welke partijen daar gehuisvest zullen worden is op dit moment nog niet bekend. Het ligt in de bedoeling om medio 2017 te starten met de verbouw.