Fraai herenhuis gelegen aan de Marthalaan 12, is een Rijksmonument.

Beschrijving van Herenhuis gebouwd in Engelse landhuisstijl in de traditie van de Engelse architecten Voysey en Lutyens
Inleiding HERENHUIS
gebouwd in Engelse landhuisstijl in de traditie van de Engelse architecten Voysey en Lutyens. Het interieur is deels in Amsterdamse School stijl en deels in de stijl van K.P.C. de Bazel uitgevoerd. Omschrijving Herenhuis opgetrokken in bruine en gesinterde baksteen vanaf een rechthoekige plattegrond met uitbouw en risalieten over twee bouwlagen onder samengestelde schilddaken met terracotta dakleien in Maasdekking. Het pand staat op een trasraam van donkerbruine baksteen. Midden op de nok en in de dakschilden drie hoge schoorstenen. Verspringende gootlijsten langs de dakschilden. Alle vensters zijn gevernist, behalve van de aanbouw, waar de kozijnen wit en de raamhouten groen gelakt zijn.
De voorgevel (N) is horizontaal geleed door twee speklagen die onder de onderdorpels van de vensters lopen. Centraal in de gevel een halfronde erker onder een kegeldak. Op beide verdiepingen in het midden een rondlopend drielicht schuifvenster geflankeerd door schuifvensters. Rechts van de erker de entree in een zware natuurstenen portaal. Verdere verschillende twee- en drielichts schuifvensters. Alle vensters met roedenverdeling in de bovenlichten.
Aan de linkerzijgevel (O) links een garage aanbouw onder steekkap. Rechts een hoekrisaliet onder een steekkap. In de geveltop een halfrond venster omgeven door uitgemetseld siermetselwerk. Op de verdieping in het midden een balkon ontsloten door drie dubbele gebrandschilderde glasdeuren die het trappenhuis verlichten. In de aanbouw een vierledige vouw/schuifdeur, aan de tuinzijde twee halfrond gesloten deuren en een dito laaddeur onder steekkap. In de achtergevel (Z) links van het midden een risaliet onder steekkap.
Op de begane grond openslaande deuren, op de verdieping een drielicht. Links een halfronde hoekrisaliet onder kegeldak. Op beide verdiepingen in het midden een rondlopend drielicht schuifvenster met aan weerszijden enkelvoudige schuifvensters. In de hoofdgevel op de begane grond vier glasdeuren in een houten portaal. Erboven een drielicht venster.
In de rechterzijgevel (W) een centrale risaliet onder steekkap met een halfronde erker op de begane grond eindigend in een balkon op de verdieping. Het interieur is grotendeels intakt gebleven. Een tochtportaal met tegellambrizering leidt naar de centrale trappenhal met onder meer parketvloer, tegel- en paneellambrizering, gestucte deuromlijstingen en stucplafonds.
De trap is geheel in hout uitgevoerd met een lineair decoratiepatroon. De gang naar de dienstvertrekken heeft een tegellambrizering. In de vertrekken op de begane grond onder meer gecombineerde haard- kastpartijen van natuursteen en hout, houten lambrizeringen met radiatorkasten, parketvloeren en stucplafonds.
In de kelder de oorspronkelijke voorraadkasten en aardappelbakken.
Waardering
Herenhuis van cultuur- en architectuurhistorisch belang: – als voorbeeld van een zeer rijk uitgevoerd stadswoonhuis – vanwege de op Engelse voorbeelden geïnspireerde bouwstijl – vanwege de hoge architectonische kwaliteit van het ontwerp – vanege de uitzonderlijke gaafheid van in- en exterieur – de beeldbepalende situering aan de Marthalaan (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)