OP 1 SEPTEMBER 2019 HEEFT DE STICHTING CULTUREEL ERFGOED ENSCHEDE EEN BOEKWERK UITGEGEVEN VOOR MONUMENT EIGENAARS EN VERENIGINGEN VAN EIGENAARS.

WONEN IN EEN MONUMENT IS EEN VOORRECHT MAAR BRENGT OOK BIJZONDERE VERANTWOORDELIJKHEDEN EN VERPLICHTINGEN MET ZICH MEE.

WILT U MEER WETEN OVER VERENIGINGEN VAN EIGENAARS IN EEN MONUMENTAAL WOONGEBOUW DAN KAN DEZE WEGWIJZER U BELANGRIJKE INFORMATIE VERSTREKKEN.

Wonen in een monument is voor velen iets bijzonders, vaak zelfs een droom. De bijzondere plek is soms verbonden met een boeiende historie en de ambiance van een mooie omgeving met zijn aparte uitstraling spreekt velen aan. Geen saaie blokkendoos, maar een sfeervolle, authentieke woonomgeving. Soms krijgt een bestaand complex een monumentenstatus, om het bijzondere karakter te accentueren, soms krijgt een bestaand monument een nieuwe toekomst door het ontwikkelen van een woonbestemming. Een bijzondere, waardevolle woonomgeving is heel fijn, maar hoe hou je als eigenaar van een appartement de kosten in de hand, welke zaken komen op je bord die niet spelen in een traditioneel rijtjeshuis of in een traditionele Vereniging van Eigenaren?

 

Een antwoord op deze vraag geeft de Wegwijzer voor Monumenteigenaars en Verenigingen van eigenaars.
Dit praktische en overzichtelijke boek behandelt de vele, zeer uiteenlopende onderwerpen, die spelen voor een appartementseigenaar in een monumentaal gebouw:
- Het kopen van een appartement met de monument status.
- Wet & Regelgeving, zoal splitsingsakte, de erfgoedwet, omgevingsvergunning.
- Het bestuur van de vereniging van eigenaren.
- De financiën van de vereniging van eigenaren.
- Verschillende bijlagen zoals; 
* De VvE Scan om een VvE te kunnen beoordelen.
* Een financieel protocol.
* Debiteurenprotocol.
* Subsidies voor energiebesparing.
* Subsidie instandhouding woonhuis Rijksmonument.
Deze en andere onderwerpen komen uitvoering aan bod.

Appartementencomplex Oliemolensingel Gemeentelijk monument.

De Wegwijzer voor Monumenteigenaars en Verenigingen van eigenaars. is een uitgaven van de Stichting Cultureel Erfgoed Enschede, al vele jaren hét kennis en informatieplatform voor Rijks en gemeentelijke monumenten. De Stichting geeft publieksvoorlichting over Rijks en gemeentelijke monumenten, ondersteunt en adviseert monumenteigenaren over bouwkundige, financiële en juridische onderwerpen, inclusief de herontwikkeling van een monument, energievraagstukken, subsidieregelingen en onderhoudsvraagstukken.
Naast het gratis maandelijkse nieuwsmagazine beheert de Stichting de website www.cultureelerfgoedenschede.nl  Maandelijks brengt de Stichting cultureel erfgoed Enschede een gratis digitale nieuwsbrief uit met actuele onderwerpen over Rijks en gemeentelijke monumenten in de gemeente Enschede.
In 2019 heeft de Stichting een handig naslagwerk en informatief boek uitgebracht speciaal voor monumenteigenaars binnen een vereniging van eigenaars. Steeds meer landhuizen en villa’s, voormalige kerken en scholen of al bestaande appartementencomplexen worden de laatste jaren aangemerkt als een Rijks of gemeentelijk monument en zijn voor gemeenschappelijk wonen bestemd.
De wet & regelgeving voor deze monumenten is voor wat betreft de vereniging van eigenaars meer uitgebreid dan bij een “gewone” VvE. Voor u als monumenteigenaar is het dus van belang dat u en uw VvE op de hoogte bent van de regels die gelden voor monumenten.  Ook voor aspirant eigenaars kan het van belang zijn om vooraf goed geïnformeerd te zijn alvorens een definitieve aankoopbeslissing te nemen.

Appartementencomplex TETEM 1 Gemeentelijk monument.

Wonen in een monument is een bijzondere ervaring. Dagelijks genieten van de mooie uitstraling van het gebouw, de fraaie ligging of de bijzondere ornamenten is een voorrecht. Maar het kopen van zo’n appartement vraagt wel een goede voorbereiding. De eigenaar krijgt te maken met de Erfgoedwet, bijzondere regels rond verzekeren en een vereniging van eigenaars, die deze zaken goed op rij moet zetten.
Deze wegwijzer voor monumenteigenaars loods u door de regels en uitzonderingen. Ze verschaft u heldere, praktische informatie, overzichten, voorbeelden en handige adressen, waarmee u als bestuurder van een vereniging van eigenaars of bewoner uit de voeten kunt.
Ook als u overweegt een bijzonder monumentaal appartement te kopen is dit boekje een aanrader. De scan wijst u de weg naar vragen die er voor de koper toe doen en voorkomt teleurstellingen.
De auteurs, John Nijhuis en Willem Fhij, kunnen bogen op een grote ervaring bij het adviseren van VvE bestuurders en eigenaars van appartementen. Ze zijn actief betrokken bij het behoud van cultureel erfgoed en de herbestemming van monumenten. P.S. Ook zeer de moeite waard voor eigenaren en aspirant kopers van een “gewoon” appartement!
P.S. Het boekwerk is ook zeer de moeite waard voor eigenaren en aspirant kopers van een “gewoon” appartement.     
In onze boekenshop kunt u het boek "Wegwijzer voor monumenteigenaars en verenigingen van eigenaars" bestellen. In de boekenshop bevinden zich tevens ruim 60 boeken over cultureel erfgoed, de historie van Enschede en Twente. Met de aankoop van een boek ondersteunt u de activiteiten van de stichting Cultureel Erfgoed Enschede. Bent u op zoek naar een specifiek boek of wilt u boeken aan de stichting ter beschikking stellen?
Laat het ons weten. Via e-mail. info@cultureelerfgoedenschede.nl
Klik op de onderstaande knop om direct naar de boekenshop te gaan

 

Koningin Wilhelminaflat, Stadsmatenstraat Enschede.

Wegwijzer voor Monumenteigenaars en Verenigingen van eigenaars. 
Jaar van uitgifte: september 2019.
Prijs: € 23,45 per stuk inclusief verzendkosten in Nederland.
Prijs: € 19,95 per stuk exclusief verzending.

U kunt het boekwerkje bestelen via de webshop van onze website.