KOETSHUIS WOOLDRIKSPARK

In het koetshuis is een woning, een atelier en een theeschenkerij gevestigd.

Op een regenachtige donderdagmiddag in december 2019 brengen wij een bezoek aan Benno Buursink die samen met zijn echtgenote het koetshuis in het Wooldrikspark bewoond. Het koetshuis is het overblijfsel  van wat eens een combinatie van villa en koetshuis is geweest.
Al in 1475 bestond er een boerderij die 'Het Wooldrik' heette. De boeren die er woonden verbouwden graan op de nabijgelegen es en hielden het vee om het land te bemesten. Het gebouw van de huidige kinderboerderij stamt uit 1788. In de 19eeuw was de boerderij met omliggende gronden eigendom van de familie Ter Kuile, textielfabrikanten in Enschede.
De boerderij bleef in bedrijf voor de landbouw, maar de eigenaars kwamen er vaak van het landleven genieten. In 1883 werd er rond de boerderij een landgoed aangelegd. Dit werd ontworpen door de bekende tuinarchitect Wattez. De familie Ter Kuile liet er in 1897 een grote villa bij bouwen met een vrijstaand koetshuis. Het landgoed is in bezit geweest van verschillende families.
Het huidige park is veel kleiner dan dat het vroeger was. In de loop der jaren zijn er nogal wat stukken verkocht voor wegenaanleg, woningbouw en dergelijke.

De oorspronkelijke villa van Gerrit Jan van Heek in het Wooldrik en het Koetshuis in 1963

In 1950 kocht de textielfabrikant Gerrit Jan van Heek met zijn vrouw het landgoed om te redden wat er nog te redden was. Ze schonken het aan de gemeente om er een openbaar park van te maken. Daarbij werd een commissie van toezicht ingesteld. Deze moet controleren, of beheer en gebruik van het park overeen blijven stemmen met de bepalingen in de schenkingsakte. Eind jaren zestig was de villa zo verwaarloosd, dat deze werd afgebroken. De villa lag ongeveer op de plek van het 'bloementerras', dus met prachtig uitzicht op de vijver.

 

Het Koetshuis.
Op donderdag 2 september 1886 is de aanbesteding van het Koetshuis met stalling en twee woningen.  Dit koetshuis was uitzonderlijk omdat het tevens twee woningen had die bestemd waren voor de tuinman en de koetsier.
Benno Buursink en zijn echtgenote Joke wonen inmiddels al 29 jaar met veel plezier  in het koetshuis van het Wooldrikspark.  Joke Kwekkeboom heeft in het koetshuis haar eigen keramisch atelier en aanvankelijk was Benno beheerder van de achtergelegen kinderboerderij.  In 1982 heeft er een renovatie plaatsgevonden dat wil zeggen dat  de gevels van het koetshuis voorzien zijn van nieuwe knipvoegen.
Het koetshuis is eigendom van de gemeente Enschede en is een gemeentelijk monument. De buitengevels van het koetshuis verkeren nog in de originele staat. In de loop der tijden is de indeling van het koetshuis op zowel de begane grond en de eerste verdieping enigszins gewijzigd. Toch komen we nog originele deuren tegen die het geheel passend maken.  De twee paardenhoofden boven de ingang van het koetshuis en twee ramen zijn behoren eveneens tot het oorspronkelijke ontwerp.
Opmerkelijk detail is de naam van de schilder die vermeld is op een van de plafondbalken “J. Doever 1901” Het was in die tijd niet ongebruikelijk dat vaklieden hun handtekening op het werk achterlieten.