Apollo Vredestein B.V. is een Nederlandse producent van luchtbanden voor onder andere auto’slandbouwvoertuigen en fietsen. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en Enschede en onderdeel van het Indiase Apollo Tyres Ltd. Het produceert jaarlijks ongeveer zes miljoen banden onder de merknamen ‘Apollo’ en ‘Vredestein’. De meeste banden worden verkocht in de vervangingsmarkt. Vredestein levert een klein deel direct aan autofabrikanten.
In 1946 werd de N.V. Nederlandsch-Amerikaansche Autobanden-fabriek Vredestein in Enschede opgericht. Het Amerikaanse autobandenbedrijf B.F. Goodrich had ruim 20% van de aandelen. Een klein jaar later legde Schiff de eerste steen van de fabriek in Enschede.
Doordat het vinden van goed personeel in het oosten van het land in de jaren vijftig lastig was, werd besloten huisvesting voor personeel te bouwen. De groei van het bedrijf zette zich in 1962 door toen het bedrijf fuseerde met de N.V. Rubberfabrieken Hevea in Raalte en Heveadorp. In 1971 werd het bedrijf 100% eigendom van B.F. Goodrich in Amerika. Begin jaren zeventig vonden de Vredestein-producten hun weg naar 125 verschillende landen.
Onder invloed van de mondialisering legde het merk Vredestein zich sinds de jaren 70 meer toe op autobanden, agrarische en industriële banden en banden voor tweewielers. Het merk werd, ook buiten Nederland, bekend als Vredestein banden BV. Door de oliecrisis van 1973 waren fusies in de bandenindustrie aan de orde van de dag. De Nederlandse staat nam in 1976 voor 49% aandelen van B.F. Goodrich over. Twee procent was voor de Stichting tot voortzetting van Vredestein. De overige 49% bleef in het bezit van B.F. Goodrich maar werd later voor een symbolisch bedrag overgenomen door de Stichting.
In 2008 vierde Vredestein zijn honderdjarig bestaan. Vredestein werd in 2009 overgenomen door het Indiase bedrijf Apollo Tyres. De bedrijfsnaam werd daarbij veranderd in Apollo Vredestein B.V.[2][3]
Eind januari 2013 heeft Apollo Tyres haar nieuwe hoofdkwartier voor de ontwikkeling van personenwagenbanden in Enschede geopend.[4] Daar worden de personenwagenbanden van alle merken die Apollo wereldwijd voert, inclusief Vredestein, ontworpen en getest.[4]
In 2015 werd aangekondigd dat het hoofdkantoor van Enschede naar Amsterdam zou verhuizen. De reden hiervoor was het aantrekken van meer personeel en de kortere afstand tot Schiphol.
In 2017 opende moederbedrijf Apollo Tyres een nieuwe fabriek in Hongarije, later werd deze fabriek overgeheveld naar Apollo Vredestein. Hierdoor is de productie van personenwagenbanden in Enschede drastisch verlaagd. Waar in 2016 nog 18.000 banden per dag geproduceerd werden is dat in 2020 resp. 11.000 banden per dag.
Op 5 maart 2020 is het voltallige personeel bij elkaar geroepen en heeft Apollo Vredestein een massaontslag aangekondigd van maar liefst 750 banen. Apollo Vredestein wil zich toe gaan leggen op de productie van landbouwbanden en specifieke grotere maten, die meer winstgevend zijn. Een groot aantal kleinere bandenmaten is al verhuisd van de fabriek in Enschede naar de fabriek in Hongarije. Per 2021 zullen de 750 banen verdwenen zijn in de fabriek in Enschede.

Bron: Wikipedia.

 

De bandenfabriek van Vredestein aan het Twente Rijn Kanaal in Enschede. omstreeks 1960