Havezathe De kamp. Tekening: Mariëtte Josée Grosfeld.©

Huize de Kamp is een niet als dusdanig erkende havezate in de gemeente Berkelland, in de Nederlandse provincie Gelderland. De havezate is gelegen ten zuiden van het dorp Neede en is een rijksmonument. De naastgelegen boerderij is een gemeentelijk monument.

De vroegste vermelding is afkomstig uit het jaar 1469 toen de havezate onder het ridderschap van de heerlijkheid Borculo viel. Het oorspronkelijke huis, dat vermoedelijk in 1250 gebouwd werd, verdween toen Otto Gansneb in 1636 een nieuw huis bouwde op deze locatie.

Vanaf 1553 tot 1741 was het goed in bezit van de familie Gansneb genaamd Tengnagel. In 1789 is het huis ingrijpend verbouwd waarbij de trapgevels werden verwijderd en het zijn kasteelachtige uitstraling verloor. In 1871 werden de grachten gedempt. Sinds 1977 is het huis in het bezit van eerst de gemeente Neede, later Berkelland.

De Gemeenschapsraad Neede, de Historische Kring en de stichting Vrienden van Huize de Kamp hebben breed actie gevoerd om de toegankelijkheid te behouden. In de periode 1983-1989 werden de havezate, het koetshuis en de gracht gerestaureerd. De archeologische vondsten die daarbij gedaan zijn werden in de kelder van Huize de Kamp tentoongesteld.

 

 

 

De geschiedenis van Havezathe De Kamp

Jaar 1250

De stichting en bouw van de Havezathe

Huis De Camp (zoals Havezathe de Kamp toen heette) werd vermoedelijk gebouwd in de 13e eeuw.

Jaar 1469

Bezetting Ridderschap van de Heerlijkheid

Johan Van Barmentloo is de eerste bewoner waarvan we de naam kennen. Ridder Johan woont samen met zijn vrouw Margaretha en hun kinderen Rutger, Elsken, Hadewich, Frederik en Margaretha in Huis de Camp.

Jaar 1553

Familie Gansneb / Tengnagel

De Camp komt in handen van de familie Gansneb genaamd Tengnagel.
De diverse generaties blijven er bijna tweehonderd jaar wonen.

Jaar 1636

Sloop oorspronkelijk huis

Otto Gansneb genaamd Tengnagel laat Havezathe de Kamp verhogen en verbouwen tot het gebouw zoals dat er nu uitziet.

Jaar 1741

Verkoop van de Havezathe

Via Beatrix van Steenwijk erft de familie Gansneb genaamd Tengnagel havezate Bonkenhave bij Vollenhoven. Mogelijk verliezen ze daardoor hun interesse in Havezathe de Kamp, dat dan ook door hen verkocht wordt. Het pand heeft daarna diverse eigenaren.

 

1789

Verbouw van de  Havezathe

Hendrika Eva ten Cate erft Havezathe de Kamp en door haar huwelijk met Willem Arnold Becking in 1782 brengt zij Havezathe de Kamp weer in een andere familie. Het echtpaar Becking-ten Cate laat het huis in 1789 moderniseren en geschikt maken voor de nieuwe bestemming. In het huis woont nu geen adel maar is dan een Herenboederij.

Jaar 1966

BESCHERMD ALS RIJKSMONUMENT

Havezathe de Kamp is weer in het bezit van de gemeente Neede. Samen met de Gemeenschapsraad Neede, de Historische Kring en de Stichting Vrienden van Huize de Kamp is actie gevoerd om de toegankelijkheid van de havezate te behouden.

Jaar 1977

In het bezit van gemeente Neede

Havezathe de Kamp is weer in het bezit van de gemeente Neede. Samen met de Gemeenschapsraad Neede, de Historische Kring en de Stichting Vrienden van Huize de Kamp is actie gevoerd om de toegankelijkheid van de havezathe te behouden.

Jaar 1983

Restauratie van Havezathe de Kamp

Tussen 1983 en 1989 is de havezathe gerestaureerd, is de gracht weer uitgegraven en is het koetshuis herbouwd. Bij de uitgraving zijn archeologische vondsten gedaan.

Jaar 2014

Overname door de Nystaete Group

Eric Nijkamp, eigenaar van Nystaete Group in Oldenzaal, koopt Havezathe de Kamp. Hij gaat aan de slag met een toekomstbestendig plan en het in ere herstellen van Havezathe de Kamp.

Jaar 2021

Havezathe de kamp weer in ere hersteld

Na de afronding van de uitgebreide restauratiewerkzaamheden, grondige renovatie en hernieuwde terreininrichting is Havezathe de Kamp weer in ere hersteld en daarmee publiekelijk geschikt voor zakelijke en particuliere bijeenkomsten en evenementen.

Gebruikte bronnen

https://www.genealogieonline.nl/genealogie-barmentlo/I1249.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Huize_De_Kamp

https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/de-modernisering-van-huize-de-kamp

Foto’s: Havezathe De Kamp en SCEE.

Adres:

Peppelendijk 8-10

0541 57 39 33

7161 LA Neede

 

Foto van Huize De Kamp omstreeks 1955