Monument Stadsbrand 7 mei 1862
Bovenstaand schilderij van het Kunstenaarscollectief april 1992.
Monument van de stadsbrand op 7 mei 1862 op de Oude markt in Enschede.
De onthulling van het monument in 1912.
De demontage van het monument in 1962.
Tijdelijke verplaatsing aan de Kalanderstraat.
Monument stadsbrand 7 mei 1862, Oude Markt Enschede.
De Stadsbrand Enschede 1862 brak op 7 mei 1862 uit in een woonhuis aan de Kalanderstraat in Enschede. Het huis was van hout, het had al weken niet geregend, er stond een straffe oostenwind, en de stad hing nog vol van versieringen op de erebogen voor het bezoek van Koning Willem III een paar dagen eerder. Het vuur verspreidde zich dus bliksemsnel en blussen was een onbegonnen zaak.
De gevolgen van de brand waren catastrofaal: de hele historische binnenstad binnen de grachten werd verwoest. Het stadhuis, het ziekenhuis, de Hervormde en de Rooms-katholieke kerk en fabrieken gingen verloren. 4000 inwoners werden dakloos. Er waren 633 woningen uitgebrand, 25 stallen, 44 pakhuizen en vier kerken waren totaal uitgebrand. Enschede was in minder dan zes uur een uitgebrande stad geworden.
Op 7 mei 1912 [vijftig jaar na de brand] is ter herdenking van de grote stadsbrand in Enschede van 7 mei 1862 een monument opgericht. Het ontwerp van het monument is van de kunsternaar Ludwig Nick uit Munster.
In 1962 is het monumenten door openbare werken van de gemeente Enschede gedemonteerd en opgeslagen op de werf van de dienst openbare werken.
In 1970 is het monument herplaatst in de Kalanderstraat precies op de plek waar de brand destijds was uitgebroken. In 1980 werd echter het monument geplaats op de oude markt.
Op het monument zijn koperen reliëfs aangebracht die een beeld geven van de bestrijding van de stadsbrand. Het monument heeft een waterpomp en is voor bezoekers van de oude markt een dankbare rustplaats.

Herplaatsing van het Brandmonument in 1982
Het monument is voor bezoekers van de oude markt een rustpunt, een afspreek plaats, een plaats voor een dorstlesser en een een plek voor kindervermaak.