In 1958 werd vergunning verleend voor de bouw van een complex van drie flatgebouwen aan de Bentrotstraat, Oldenzaalsestraat en de Laaressingel. Het complex bestaat uit 46 woningen, 24 garages en 24 bergingen. Het ontwerp is van de Almelose architect Jan Jans. Ook de groeninrichting van het perceel waarop de drie gebouwen staan, was in het ontwerp opgenomen. Het hoekperceel is ingericht met een omhaagd gazon voorzien van een aantal perken. Ook de bergingen op het omsloten achterterrein horen bij het architectonische ontwerp. De entreepartijen van het blok aan de Oldenzaalsestraat zijn vernieuwd en voorzien van een pui met aluminium kozijnen. De overige kozijnen zijn voor een groot deel vernieuwd in hout. Dat geldt ook voor het blok aan de Bentrotstraat, al zijn daar de meeste kozijnen vervangen door aluminium.

 

Laaressingel 1 – 23

Bentrotstraat 2 – 26.

 

Adres: Laaressingel 1-23, Bentrotstraat 2-26, Oldenzaalsestraat 200-246
Postcode + plaats: 7523 AE , 7514 EK (Laaressingel), 7531 AB (Bentrotstraat) Enschede
Oorspronkelijke functie: woningen
Huidige functie: woningen
Datering: 1958
Architect: J. Jans
Constructie Gevels: baksteen
Dakvorm + bedekking: licht hellend zadeldak
Kozijnen: deels hout en deels staal, soms aluminium
Bronnen SAE bouwarchief dossier 2232 ’21
 
Inleiding
In 1958 werd vergunning verleend voor de bouw van een complex van drie flatgebouwen aan de Bentrotstraat, Oldenzaalsestraat en de Laaressingel. Het complex bestaat uit 46 woningen, 24 garages en 24 bergingen. Het ontwerp is van de Almelose architect Jan Jans. Ook de groeninrichting van het perceel waarop de drie gebouwen staan, was in het ontwerp opgenomen. Het hoekperceel is ingericht met een omhaagd gazon voorzien van een aantal perken. Ook de bergingen op het omsloten achterterrein horen bij het architectonische ontwerp. De entreepartijen van het blok aan de Oldenzaalsestraat zijn vernieuwd en voorzien van een pui met aluminium kozijnen. De overige kozijnen zijn voor een groot deel vernieuwd in hout. Dat geldt ook voor het blok aan de Bentrotstraat, al zijn daar de meeste kozijnen vervangen door aluminium.
Beschrijving
Het appartementencomplex aan de Oldenzaalsestraat is gebouwd op een rechthoekige plattegrond, met vier bouwlagen op een plint en onder een licht hellend zadeldak. De in de voor- en achtergevelgevel zichtbare betonnen constructie is afwisselend opgevuld met gele bakstenen velden, vensterpuien en balkondeuren. De zijgevels zijn gemetseld in rode bakstenen. Het langgerekte flatgebouw wordt geflankeerd door smalle, drie bouwlagen hoge bouwdelen waarin de entree, het trappenhuis en de ontsluiting van de galerijen aan de achterzijde zijn ondergebracht. Het pand is te betreden via een hoge trap, die leidt naar de entree onder een korte luifel.
In de plint van het appartementencomplex zijn aan de voorzijde bergingen ondergebracht, die voorzien zijn van een tweeledige venster. De maisonette-woningen hebben op de eerste en de derde bouwlaag uitpandige balkons met ijzeren balustrade en deels een geperforeerde betonnen afscheiding. De balkons zijn toegankelijk via een verdiept opgenomen deur.
Daarnaast een groot venster. Op de tweede en vierde bouwlaag zijn de woningen voorzien van inpandige balkons met een betonnen balustrade, naast een gevelveld met gele bakstenen en een staand venster. Het dak heeft een opstaande dakrand met een kleine overstek.
De achtergevel is in de plint voorzien van een rij garages. Twee galerijen ontsluiten de woningen op de eerste en derde bouwlaag. De galerijen zijn voorzien van een betonnen baluster met het terugkerende cirkelvormig motief.
De entrees tot de woningen bevinden zich in een terug liggende portiek. De gevelvelden van de woningen zijn uitgevoerd in gele baksteen. De woningen worden gescheiden door rode baksten pilasters of muurdammen. Op de verdieping boven de entree heeft elke woning twee tweeledige vensters. De achterzijde van de bouwdelen met het trappenhuis is voorzien van doorlopende vensterpuien boven de garagedeur.
De flat aan de Laaressingel telt drie bouwlagen met bakstenen gevels onder een flauw hellend zadeldak, gedekt met bitumen.
De ritmiek van de voorgevel wordt bepaald door verticale stroken met een wisselende gevelindeling. Links en rechts is een stook vensters opgenomen met een verticale roede en een borstwering van donker plaatmateriaal, gelijkend op horizontaal beschot en muurdammen aan weerszijden van rode baksteen. In het midden van de gevel zijn twee van deze stroken naast elkaar en gespiegeld bedacht. Er tussen zijn bredere geveldelen opgenomen van gele baksteen met op de begane grond een entree in een betonnen, vooruitspringende portiek.
Aan weerszijden is een vrijwel vierkant vensters opgenomen. De eerste verdieping is voorzien van drie vierkante vensters, waarvan de middelste een stuk kleiner is. Erboven zijn twee inpandige balkons aangebracht met ronde uitsparingen in het metselwerk en een terug liggende pui. Tussen beide balkons, net onder de doorlopende betonnen dakrand, is een vierkant venster aangebracht. Beide zijgevels zijn opgetrokken in rode baksteen.
De indeling van de zijgevels bestaat op elke bouwlaag uit een staand venster aan de voorgevelzijde, een smal staand venster vrijwel op de middenas en een venster met een borstwering van licht plaatmateriaal dat is opgenomen in een over de verdiepingen doorlopende omlijsting van gele baksteen, die anderhalve steen uitspringt.
De flauwe topgevel wordt beëindigd met een gemetselde schoorsteen.
De achtergevel is geheel opgetrokken in rode baksteen in halfsteensverband. De gevelindeling wordt bepaald door de woningeenheden. Elke woning is voorzien van een liggend vensters en er naast een keukendeur met aangrenzend een groot liggend vensters. De woningen worden links en rechts vertikaal gescheiden door twee uitbouwen met op elke verdieping een houten deur naar een berging. De keukendeur geeft toegang tot een betonnen balkon met ijzeren spijlenhek en de berging.
De flat aan de Bentrotstraat is op hoofdvorm identiek, maar heeft witte borstweringen en een andere detaillering van de ramen.
De beschrijving en waardering zijn gebaseerd op waarneming vanaf de openbare weg. Het interieur is niet bezocht en niet bij de beoordeling betrokken.
 Waardering
Het complex met maisonnettes aan de Oldenzaalsestraat, Laaressingel en Bentrotstraat is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, stedenbouwkundige, cultuurhistorische en ensemblewaarden:
  • is van architectuurhistorisch belang vanwege de kenmerkende bouwstijl voor eind jaren ’50 en binnen het oeuvre van architect Jans;
  • is van stedenbouwkundige waarde vanwege de zeer beeldbepalende ligging, met eigen groen inrichting aan de Oldenzaalsestraat met de hoek Laaressingel, de Laaressingel en de Bentrotstraat;
  • is cultuurhistorisch van belang als voorbeeld van een nieuw type woning (maisonette) in gestapelde bouw in de periode na de oorlog;
  • vertegenwoordigt ensemblewaarde door de onderlinge relatie van de drie flatgebouwen aan de Bentrotstraat en de Laaressingel en de Oldenzaalsestraat aan de straat en rond het binnenterrein met mee ontworpen schuren.